Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksamatta 164 000 opiskelijalta

Korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle ensimmäistä kertaa. Kevätlukukaudelle läsnä olevaksi ilmoittautuneiden korkeakouluopiskelijoiden täytyy maksaa maksu viimeistään 31.1.2021.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelija on voinut maksaa terveydenhoitomaksun 30.11.2020 alkaen Kelan asiointipalvelussa tai tilisiirtona. Tähän mennessä maksuja on tullut noin 90 000 opiskelijalta.

Kela lähettää viikolla 2 kirjeen opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet läsnä olevaksi kevätlukukaudelle tammikuun alkuun mennessä, mutta eivät ole maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan maksuvelvollisuudesta ja annetaan ohjeet terveydenhoitomaksun maksamiseksi. Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi. Kirjeen voi lukea myös Kelan asiointipalvelussa heti kirjeen postituksen jälkeen.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Jos kevätlukukaudelle läsnä olevaksi ilmoittautunut opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua 31.1. mennessä, Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun. Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Kerättävä maksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %. Terveydenhoitomaksun suuruus määritellään vuosittain annettavalla valtioneuvoston asetuksella.

Lue lisää