Me Korhoset -kampanja antaa vertaistukea ja vinkkejä verotukseen ja Kelan tukiin liittyvissä asioissa

Verohallinto ja Kela ovat luoneet Korhosten perheen, jonka jäsenet tarjoavat Facebookissa verotukseen ja Kelan tukiin liittyvää tietoa sekä vinkkejä sähköiseen asiointiin.

Korhosten sukuun kuuluu 10 eri elämäntilanteessa olevaa ihmistä. Eläkeläinen Terttu käy läpi eläkkeisiin liittyviä kysymyksiä, opiskelija Saku painii opintotukiin ja pätkätöihin liittyvien kysymysten parissa, ja yrittäjä Ollille ajankohtaisia asioita ovat palkanmaksuun liittyvät asiat. Perheen avainhahmo on opettaja Merja, joka haluaisi rehtoriksi ja pohtii samalla, miten korotus palkkatuloihin vaikuttaa veroprosenttiin ja aiheuttaako se mätkyjä.

– Kehittelimme Korhosen suvun 10 jäsentä palvelumuotoilun keinojen avulla. Terttu, Saku, Merja ja muut henkilöt ovat lähtöisin Verohallinnon ja Kelan asiakasprofiileista, sanoo viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta.

– Perheenjäsenten on tarkoitus olla helposti lähestyttäviä ja samaistuttavia. Tavoitteena on tarjota tätä kautta vertaistukea ja vinkkejä viranomaisten kanssa asiointiin eri elämäntilanteissa, kertoo viestintäpäällikkö Minna Latvala Kelasta.

Tulorekisteri muuttaa asiointia

Vertaistukea tarvitaan, kun tulorekisteri ja OmaVero muuttavat kansalaisten asiointia Kelan ja Verohallinnon kanssa. Jatkossa verokorttiin ja veroilmoituksiin liittyvien asioiden hoitopaikka on Verohallinnon OmaVero-palvelu. Se avautuu kansalaisille marraskuussa.

Vuoden 2019 alussa käyttöön otettavan tulorekisterin ansiosta Kela pyytää tulevaisuudessa vähemmän liitteitä ja lisäselvityksiä asiakkailta.  Yrittäjien, kuten Korhosten Ollin, pitää toimittaa maksamistaan palkoista tiedot tulorekisteriin vuoden 2019 alusta lähtien.

Korhosten perheen tilanteita päivitetään Facebookiin ja mekorhoset.fi-verkkosivuille seuraavan reilun vuoden ajan. Kuten tosielämässäkin, vuoden aikana sattuu ja tapahtuu: yhdeltä vaihtuu työpaikka, toinen jää pitkälle sairauslomalle, ja perhesuhteetkin muuttuvat. Silloin ahkerassa käytössä ovat Korhosten perheessäkin Verohallinnon ja Kelan asiakasohjeet.

Lisätietoa asiakkaille: