Perustoimeentulotuen verkkohakeminen helpottuu – verkossa asioi jo 80 % toimeentulotuen asiakkaista

Perustoimeentulotuen verkkohakemus uudistuu lauantaina 12.12. Hakemukseen tehdään saavutettavuusparannuksia ja lisätään hakemusavustaja.

Perustoimeentulotuen verkkohakemukseen tehdään saavutettavuusparannuksia 12.12. Hakemuksen ulkoasu muuttuu hieman. Uudet sinivalkoiset osat mukautuvat mobiililaitteisiin ja ovat saavutettavia. Saavutettavaa hakemusta voivat käyttää kaikki toimintarajoitteista huolimatta.

Samalla kaikille perustoimeentulotuen verkkohakemuksen sivuille lisätään hakemusavustaja, joka on palvellut hakemuksen ensimmäisellä sivulla huhtikuusta alkaen. Hakemusavustaja on chattirobotti, joka neuvoo hakemuksen täyttämisessä. Hakemusavustajalta voi kysyä tarkemmin esimerkiksi hakemuksessa käytetyistä termeistä.

– Hakemusavustajan käytöstä on nyt kokemusta muutamalta kuukaudelta. Asiakkaat ovat kysyneet avustajalta esimerkiksi, mitä tarkoittaa päätoiminen opiskelu tai säännöllinen tulo, kertoo asiakasrajapinnan tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan tuoteomistaja Riikka Lindroos-Järvitalo Kelasta.

– Toimeentulotuen hakemuksen lisäksi myös vanhempainpäivärahan hakemuksella on oma avustajansa. Hakemusavustajat ovat ikään kuin asiakkaan henkilökohtaisia asiakaspalvelijoita, jotka ovat valmiina auttamaan vuorokauden ympäri.

Verkkoasiointi on selvästi suosituin tapa hoitaa Kela-asioita, myös perustoimeentulotuessa. Kun tuki siirtyi Kelan hoidettavaksi vuoden 2017 alussa, sitä haki verkossa noin puolet toimeentulotuen asiakkaista. Marraskuussa 2020 verkossa asioi jo 80 % toimeentulotuen asiakkaista.

Toimeentulotuen verkkohakemuksella kuukausittain yli 100 000 käyttäjää

Kela saa joka kuukausi keskimäärin 130 000 perustoimeentulotukihakemusta. Verkkohakemuksella on siis kuukausittain yli 100 000 käyttäjää. Uudistusten odotetaan helpottavan asiointia.

Hakemusavustaja ilmestyy ruudun alareunaan heti hakemuksen etusivulla. Hakemuksen alussa kysytään esimerkiksi aikaväliä, jolle asiakas on hakemassa tukea. Hakemusavustaja neuvoo hakemaan perustoimeentulotuen kuukautta pidemmälle ajalle, jos hakijan elämäntilanteeseen ei ole luvassa muutoksia lähikuukausina.

– Vaikka perustoimeentulotuki on tarkoitettu lyhytaikaiseksi tueksi tilapäisiin taloudellisiin vaikeuksiin, ei ole tarkoituksenmukaista, että esimerkiksi pienituloisen eläkeläisen, omaishoitajan tai pitkäaikaistyöttömän pitäisi hakea tukea joka kuukausi uudelleen, sanoo Kelan ma. etuusjohtaja Antti Jussila.

– Jokainen hakemus käsitellään kuitenkin yksilöllisesti, jolloin arvioidaan, miten pitkälle ajalle päätös on kulloinkin mahdollista tehdä.

Kela on tehnyt tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä lähes 1,7 miljoonaa perustoimeentulotuen päätöstä. 54 % myönteisistä päätöksistä oli yhden kuukauden mittaisia, 29 % kahden kuukauden mittaisia, 10 % kolmen kuukauden mittaisia ja 6 % 4–6 kuukauden mittaisia. Tätä pidempiä päätöksistä oli alle 1 %.

Keskimäärin peräkkäiset tukijaksot ovat kestäneet asiakkaalla 11,7 kuukautta, kun tarkastellaan marraskuussa perustoimeentulotukea saaneita. Joka kuudes asiakas on saanut tukea yhtäjaksoisesti yli kahden vuoden ajan.

Lue lisää