Robotin avustama kuntoutus tehoaa

Selkäydinvammaisten henkilöiden kuntoutuksessa on saatu lupaavia tuloksia teknologian ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä.

Selkäydinvammaisilla henkilöillä perinteinen, työntekijän avustama kävelyharjoittelu on vaikuttava kuntoutuskeino. Tutkimusten perusteella kävelyharjoittelu on yhtä tehokas kuntoutusmuoto myös silloin, kun avustajana toimii robotti.

– Tulevaisuudessa robotit voivat todennäköisesti hoitaa osan kuntoutujien avustamisesta. Virtuaaliteknologiasta ja -peleistä saadaan lupaavia työvälineitä kuntoutukseen, sanoo päätutkija Iris Pasternack hoitoteknologioiden arviointia tekevästä Summaryx Oy:sta.

Selkäydinvammaisten henkilöiden kuntoutus pyrkii edistämään kuntoutujan liikkumista, lihasvoimaa, kestävyyskuntoa ja arjen sujumista sekä vähentämään kipuja ja parantamaan mielialaa. Kävelykuntoutuksen lisäksi tarvitaan myös muita kuntoutusmuotoja.

– Kuntoutusta on kehitettävä niin, että se vastaa yhä paremmin kuntoutujien tarpeita. Tavoitteena on viedä kuntoutus kuntoutujan arkeen, kotiin tai työpaikalle, Pasternack sanoo.

Summaryx Oy:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan toteuttama katsaus arvioi selkäydinvammaisten henkilöiden kuntoutuksessa käytettävien menetelmien vaikuttavuutta. Katsaus perustuu aiempien tutkimusten tuloksiin.

Lisätietoja: