Toimeentulotukiasiakkaat saavat väliaikaista epidemiakorvausta loppuvuonna – korvausta ei tarvitse hakea erikseen

Väliaikaista epidemiakorvausta maksetaan loppuvuoden aikana niille toimeentulotuen asiakkaille, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea koronakevään aikana. Kela myöntää korvauksen automaattisesti niille, jotka ovat siihen oikeutettuja.

Eduskunta on tänään hyväksynyt lain väliaikaisesta epidemiakorvauksesta. Laki odottaa vielä presidentin vahvistusta.

Epidemiakorvaus tukee taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä ja perheitä tilanteessa, jossa koronaepidemiaan liittyneet rajoitustoimet ovat aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia. Korvauksen määrä on 75 e/kk henkilöä kohden. Etuus on veroton. Se ei vaikuta toimeentulotukeen eikä muihinkaan tukiin.

Korvausta maksetaan neljän kuukauden ajalta (syys–joulukuu). Ensimmäinen maksupäivä on 16.10. Samana päivänä maksetaan syyskuun ja lokakuun korvaukset. Marraskuun korvaus maksetaan 16.11. ja joulukuun 16.12.

Ahvenanmaan osalta maksupäivät vahvistuvat myöhemmin, sillä Ahvenanmaan maakunnan hallitus käsittelee lain erikseen.

Muutos ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä

Epidemiakorvaukseen ovat oikeutettuja ne henkilöt, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea jonkin aikaa rajoitustoimien aikana 1.3.–31.7.2020. Lisäksi epidemiakorvauksen saaminen edellyttää, että henkilö on saanut perustoimeentulotukea korvauksen maksua edeltävän kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa, että epidemiakorvauksen saa syyskuulta, jos asiakas on saanut perustoimeentulotukea elokuussa. Lokakuulta korvauksen saavat ne, joille on maksettu perustoimeentulotukea syyskuussa ja niin edelleen.

Epidemiakorvausta ei tarvitse hakea erikseen, eikä muutos vaadi asiakkailta toimenpiteitä. Kela myöntää korvauksen automaattisesti niille asiakkaille, jotka ovat siihen oikeutettuja.

Lue lisää