Vanhempainpäivärahahakemukset odottavat vähennysten vahvistusta

Kela voi käsitellä ensi vuonna alkavien vanhempainpäivärahojen hakemukset vasta joulukuun puolivälissä, kun sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vanhempainpäivärahoihin vaikuttavat vähennykset.

Vanhemmat hakevat jo nyt vuoden 2019 äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja. Kela voi kuitenkin käsitellä hakemukset vasta, kun kaikki vanhempainpäivärahojen euromääriin vaikuttavat tiedot on saatu.

Vuoden 2019 puolella alkavien uudet äitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen euromäärät lasketaan yleensä vuoden 2017 verotuksessa vahvistettujen työtulojen mukaan. Työtulon määrästä vähennetään kuitenkin vakuutusmaksut. Ensi vuonna alkavia päivärahoja koskevat hakemukset käsitellään Kelan arvion mukaan joulukuun puolivälin jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vähennykset. Sen jälkeen Kela pyrkii käsittelemään hakemukset niin nopeasti kuin mahdollista.

Kelan verkkosivuilla oleviin laskureihin vähennykset päivitetään joulukuussa. Niillä saa kuitenkin jo nyt arvion päivärahan määrästä.

Oman hakemuksen tilanteen voi tarkistaa Kelan verkkosivuilta kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla asiointipalveluun. Palvelusta näkee, koska hakemus on vastaanotettu Kelassa, onko hakemus jo käsitelty ja paljonko tukea on myönnetty. Palvelusta näkee myös tuen seuraavan maksupäivän.

Vähennykset eivät vaikuta perheen muihin etuuksiin, kuten äitiysavustukseen tai lapsilisään.

Lisätietoja asiakkaille