Elämässä-opas neuvoo, missä kynnys nuoren kuntoutukseen on matalin

Vuoden 2019 Elämässä-opas on jakelussa kaikissa Kelan palvelupisteissä sekä muun muassa kirjastoissa, apteekeissa ja R-kioskeilla.

Elämässä-oppaassa on tiiviissä muodossa tietoa Kelan tuista ja palveluista. Tämän vuoden oppaassa esitellään, millaista on Kelan korvaamalla taksimatkalla ja miten kotoutuminen Suomeen sujuu. Oppaassa kerrotaan myös uudesta NUOTTI-valmennuksesta, joka auttaa elämänhallinnan tukea tarvitsevia nuoria suunnittelemaan tulevaisuuttaan ja etenemään kohti työelämää tai opintoja.

NUOTTI-valmennukseen voivat hakea 16–29-vuotiaat, joilla ei heikentyneen toimintakyvyn vuoksi ole opiskelu- tai työpaikkaa tai joiden opinnot eivät etene. Valmennukseen hakeminen on helppoa: puhelinsoitto Kelaan riittää. Työkykyyn vaikuttavaa diagnoosia, lääkärintodistusta tai kirjallista hakemusta ei tarvita.

Valmennukseen osallistunut Sonja Ahola kertoo Elämässä-oppaan haastattelussa, miten vaikea masennus on vaikeuttanut hänen opiskelujaan ja työskentelyään. Valmennus saa Sonjalta kiitosta:

– Se on parantanut yleistä vointiani huomattavasti. Tuntuu, että saan voimavaroja ja jaksan paremmin.

Asiakastarinoita ja vinkkejä asiointiin

Elämässä-opas on suunnattu erityisesti niille asiakkaille, jotka eivät etsi aktiivisesti tietoja verkosta. Ihmisläheisten asiakastarinoiden ja asiointivinkkien lisäksi oppaassa ovat selkeästi esillä Kelan eläkkeiden maksupäivät, palvelunumerot ja Kela-taksien tilausnumerot.

Asiakkaat voivat noutaa oppaan mistä tahansa Kelan palvelupisteestä. Kela on lähettänyt opasta myös muun muassa terveysasemille, sosiaalipalveluihin, R-kioskeihin, apteekkeihin, kirjastoihin ja TE-palveluihin.

Kelan yhteistyökumppanit voivat tilata opasta maksutta esimerkiksi 20 tai 50 kappaleen nipuissa osoitteesta lomakevarasto@kela.fi.

Näkövammaiset voivat tilata Elämässä-oppaan äänilehtenä Näkövammaisten liitosta osoitteesta lehtitilaus@nkl.fi.

Lisätietoja asiakkaille