Siirry tilitystietojen välityksessä Suomi.fi-tunnistukseen ja -valtuuksiin

Katso-tunnistuksen käyttö päättyy Tilitystietojen välityspalvelussa 28.2.2020. Tämän jälkeen käytössä on vain Suomi.fi-tunnistus. Hanki vahvat tunnistusvälineet heti, jotta voit asioida palvelussa jatkossa.

Katso-tunnisteilla ei voi enää kirjautua tilitystietojen välityspalveluun 1.3. 2020. Tämän jälkeen kirjautumiseen vaaditaan henkilökohtainen vahva tunniste, joita ovat pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja varmennekortti.

Tilitystietojen välityspalvelua käyttävät yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajat, jotka lähettävät sähköisiä tilitystiedostoja Kelaan. Voit lähettää tilitystietoja ilman valtuuksia, jos sinulla rekisteritietoihin perustuva oikeus asioida yrityksen puolesta, esimerkiksi jos toimit itsenäisenä ammatinharjoittaja.

1.3.2020 lähtien:

  • Tilitystietojen välityspalveluun ei voi kirjautua Katso-tunnisteella.
  • Käyttäjän täytyy kirjautua tilitystietojen välityspalveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Mitä eroa on pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella ja varmennekortilla?

Pankkitunnukset saa käyttöön, kun tekee sopimuksen pankin kanssa. Pankkitunnusten täytyy olla henkilökohtaiset, jos niiden avulla kirjautuu asiointipalveluun.

Mobiilivarmenne on tunniste puhelimen SIM-kortissa. Lue lisää mobiilivarmenteesta osoitteesta mobiilivarmenne.fi.

Varmennekortti voi olla kansalaisvarmenteen sisältävä henkilökortti tai organisaatiovarmenteen sisältävä organisaatiokortti. Henkilökortteja myöntää Poliisi, organisaatiokortit myöntää Väestörekisterikeskus. Lue lisää varmennekorteista Väestörekisterikeskuksen sivuilta: Varmenteet ja kortit organisaatioille.

Tilitystietojen välityspalvelussa asioidaan jatkossa Suomi.fi-valtuuksilla

Katso-roolit ja -valtuudet poistuvat käytöstä tilitystietojen välityspalvelussamme 1.3.2020. Käyttäjät hallinnoivat asiointivaltuuksia jatkossa Suomi.fi-valtuudet -palvelun avulla. Valtuuksia hallinnoidaan osoitteessa Suomi.fi.

Kuka voi jo käyttää Suomi.fi-valtuuksia?

Suomi.fi-valtuuksia voivat jo käyttää yritykset ja yksityiset elinkeinonharjoittajat:

  • liikkeen- ja ammatinharjoittajat (toiminimet)
  • maa- ja metsätaloudenharjoittajat
  • osakeyhtiön, asunto-osakeyhtiön, osuuskunnan, kommandiittiyhtiön ja avoimen yhtiön toimitusjohtaja ja yksinoikeudellinen nimenkirjoittaja.
  • Lisätietoa yritysten ja yhteisöjen valtuuttamisesta löydät Suomi.fi-valtuuksien ohjesivulta.

Lisätietoa: