Lapsen kesäajan hoitojärjestelyjen muutoksista ilmoitettava Kelaan

Yksityisen hoidon tukea saavien perheiden pitää ilmoittaa Kelaan, jos lapsen hoitojärjestelyt muuttuvat kesällä. Ilmoituksen voi tehdä helposti verkossa.

Ilmoitus lapsen hoitojärjestelyistä kesän ajalta kannattaa tehdä niin pian kuin mahdollista, jotta Kela ei maksa tukea liikaa. Tavallisia muutoksia hoitojärjestelyissä kesällä ja alkusyksystä ovat

  • muutokset lapsen hoitoajassa
  • muutokset hoitomaksun määrässä
  • hoitopaikan tai hoitajan vaihtuminen
  • kunnallisen varhaiskasvatuksen aloittaminen
  • esikoulun aloittaminen.

Ilmoituksen voi tehdä lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Toinen vaihtoehto on tehdä ilmoitus soittamalla Kelaan.

Jos hoitojärjestelyt kesällä tai alkusyksystä eivät muutu millään tavalla, ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Ilmoitusta ei myöskään tarvita, jos lapsi on kunnallisessa päivähoidossa tai jos perhe saa kotihoidon tukea.

Hoitojärjestelyjen muutokset voivat vaikuttaa yksityisen hoidon tukeen

Kela maksaa yksityisen hoidon tukea voimassaolevan hoitosopimuksen perusteella ja enintään sovitun hoitomaksun verran. Tuki maksetaan aina suoraan hoitajalle.

Jos lapsen hoitoaika muuttuu, Kela voi jatkaa yksityisen hoidon tuen maksamista, jos vanhemmat ja hoitaja ovat sopineet, että hoitomaksut jatkuvat edelleen vähintään tuen suuruisena. Tämä tarkoittaa, että vaikka hoitomaksusta poistettaisiin perheen omavastuuosuus, tuen maksaminen hoitajalle voi jatkua normaalisti.

Lisätietoja asiakkaille