KIILA-kuntoutus ja työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus aiheina suorassa verkkolähetyksessä


Kuntoutuslive-verkkolähetyksessä 4.10. klo 8 kerrotaan, miten KIILA-kuntoutus antaa nostetta työhön ja miten työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus auttaa ammatin tai opiskelualan valinnassa.

Vuorossa on neliosaisen kuntoutuslive-sarjan toinen lähetys. Edellinen lähetys esitteli nuorten kuntoutusta ja ensi vuonna alkavia ammatillisia Taito-kursseja. Aiemmat lähetykset voi katsoa tallenteena.

KIILA-kuntoutuksesta nostetta työhön


KIILA-kuntoutus voi olla ratkaisu pitkäaikaiseen tuki- ja liikuntasairauteen, työn hallitsemisen vaikeuksiin ja työssäjaksamiseen. Se on ammatillista kuntoutusta työssä oleville, ja tavoitteena on edistää kuntoutujan työ- ja toimintakykyä sekä pidempää työuraa.

KIILA-kuntoutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työntekijän, työterveyshuollon ja työantajan kanssa.

Työnantaja ja työterveyshuolto voivat hakea KIILA-kuntoutuskurssia ryhmälle tai yksittäiselle työntekijälle. Yksittäisistä työntekijöistä muodostetaan ryhmä esimerkiksi ammattialakohtaisesti. Myös ammattiliitot ja yhdistykset voivat hakea kursseja. Jos yksittäinen työntekijä tarvitsee kuntoutusta, Kela voi auttaa sopivan kurssin etsimisessä. Työntekijä voi hakeutua KIILA-kuntoutukseen myös oma-aloitteisesti.

Yksilöllistä tukea opiskelualan tai ammatin valintaan


Jos sopivan opiskelualan tai ammatin löytyminen on sairauden vuoksi hankalaa, apu voi löytyä työllistymistä edistävästä ammatillisesta kuntoutuksesta (TEAK). Siinä tukena on valmentaja, jolta kuntoutuja saa yksilöllistä tukea tavoitteidensa saavuttamiseen.

Kuntoutuksessa on tarjolla 3 palvelulinjaa, joista Kela tarvittaessa auttaa valitsemaan sopivan:

  • Työkokeilusta kuntoutuja saa tukea sopivan opiskelualan, ammatin tai työtehtävän valintaan. Hän pääsee kokeilemaan tavoittelemaansa työtä yhdessä tai useammassa työpaikassa.
  • Työhönvalmennus tukee kohti palkkatyötä ja auttaa kuntoutujaa etsimään työpaikkaa alalta, joka kiinnostaa häntä.
  • Työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä on suunnattu kuntoutujalle, joka tarvitsee erityistä tukea tavoitteidensa täsmentämiseen ja siirtymiseen työkykyään vastaavaan työhön.

Katso aiemmat lähetykset:

Nuorten kuntoutuspalvelut
Uutta ammatillista kuntoutusta: Taito kurssit

Lisätietoja: