Uusi työkalu kuntoutuskurssin valintaan

Miten löytää potilaalle sopiva kuntoutuskurssi? Kuinka varmistaa, että hän saa kuntoutuksesta parhaan hyödyn? Uusi verkkosivusto opastaa lääkäreitä kuntoutuskurssien hyödyntämisessä.

Kela järjestää sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseja moniin eri sairauksiin ja elämäntilanteisiin.  Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvilla on yleensä hiljattain todettu sairaus tai vamma, joka on pitkäaikainen tai pysyvä ja vaatii uusien toiminta- ja elintapojen omaksumista. Kuntoutuskurssille hakeutuvilla sairaus on saattanut olla osa elämää jo pidempään.

Lääkäreille suunnattu uusi verkkosivusto opastaa sopivan kuntoutuskurssin valinnassa. Se kertoo myös, miten arvioida potilaan soveltuvuutta kuntoutuskurssille ja mitä asioita hakemuksen liitteeksi tulevassa lääkärinlausunto B:ssä on tarpeen tuoda esiin. Käytettävissä on myös uudenlainen pikatyökalu, jolla potilaalle voi etsiä sopivaa kurssivaihtoehtoa.

Sopiva kuntoutuskurssi löytyy muutamalla klikkauksella

Uusi pikatyökalu opastaa sopivan kuntoutuskurssin valinnassa. Kun lääkäri valitsee potilaan tilannetta parhaiten kuvaavan vaihtoehdon, työkalu ehdottaa sopivaa kuntoutuskurssia.  Koska kuntoutuskurssi löytyy nopeasti muutamalla klikkauksella, lääkäri voi käyttää työkalua kätevästi vastaanotolla. Tällöin potilas voi itse kertoa, millainen kuntoutus häntä kiinnostaa: sopisiko esimerkiksi avomuotoinen kuntoutus paremmin kuin kuntoutuslaitoksessa annettava kuntoutus tai osallistuisiko hän kuntoutukseen yksin vai läheisen kanssa?

Sivusto antaa lisäksi käytännön vinkkejä, mistä potilaan kanssa kannattaa keskustella, jotta hän pääsee alkuun kuntoutuksessaan. 

Myös lääkärit saavat sivustolla puheenvuoron. Työterveyslääkäri Merja Rossi ohjaa lähes joka viikko kuntoutuskurssille yhden tai useamman potilaan, jolla on työkykyä uhkaavia ongelmia.  Sivustolta löytyvät muun muassa hänen vinkkinsä, miten potilas ohjataan tehokkaasti kuntoutukseen työterveyshuollossa. Lääkäri Jutta Aartola puolestaan kertoo, miten kuntoutusasiat hoituvat terveyskeskustyössä.

Lue lisää