Yli 16 000 yritystä ja yhteisöä on jo antanut Suomi.fi-valtuuksia Kela-asiointiin – silti verkkoasiointi uhkaa katketa tuhansilta

Yli 55 % Kelan verkkoasiointipalveluja käyttävistä yrityksistä ja yhteisöistä on jo antanut Suomi.fi-valtuuksia Kela-asioiden hoitoon. Asiointi uhkaa kuitenkin katketa tuhansilta organisaatioilta, jos ne eivät anna Suomi.fi-valtuuksia asioidensa hoitamista varten viimeistään 31.1. Ilman Suomi.fi-valtuuksia yritykset ja yhteisöt eivät pääse Kelan verkkoasiointipalveluihin 1.2. lähtien.  

Suomi.fi-palvelu on korvannut Katso-palvelun yrityksille ja yhteisöille tarkoitetuissa Kelan verkkoasiointipalveluissa Suomi.fi-palvelu korvaa Katso-palvelun sekä tunnistautumisessa että valtuuksien antamisessa käyttäjille. Katso-palvelun valtuudet eivät siirry uuteen Suomi.fi-palveluun automaattisesti, vaan kaikki valtuudet tulee luoda uudelleen Suomi.fin Valtuudet-palvelussa. Kaikki organisaatioiden puolesta toimivat henkilöt tarvitsevat Suomi.fi-valtuudet viimeistään 31.1.2021 lukuun ottamatta niitä, jotka voivat asemansa perusteella asioida Kelan verkkoasiointipalveluissa ilman valtuutta.

Kaikki yritykset, tilitoimistot, yhtiöt sekä ne yhdistykset, joissa vain yhdellä henkilöllä on edustajaoikeus julkisissa rekistereissä, voivat omatoimisesti valtuuttaa muita henkilöitä tai yrityksiä Suomi.fin valtuudet-palvelussa. Muut yhdistykset rekisteröivät valtuutusoikeuden valtuushakemuksella.

Tarkista tarvittavat valtuudet sekä valtuustyyppi

Kelan verkkoasiointipalveluissa tarvitaan kahden tyyppisiä valtuuksia: oman organisaation asioiden hoitoa varten pitää olla asiointivaltuus, mutta toisen organisaation puolesta asiointia varten henkilö tarvitsee edustamisvaltuuden. Lisäksi käyttäjät tarvitsevat tietosuojan vuoksi useita valtuuksia erilaisten asioiden hoitoon.

”Yli 16 000 yritystä ja yhteisöä on jo antanut Suomi.fi-valtuuksia Kela-asiointia varten. Vaikka määrä tuntuu suurelta, silti 45 prosenttia Y-tunnusten edustajista ei ole antanut yhtäkään valtuutta. Asiointi uhkaa siis katketa tuhansilta, sillä 1.2. lähtien Kelan verkkoasiointipalvelut yrityksille ja yhteisöille eivät toimi ilman Suomi.fi-valtuuksia. Jos jo annetut valtuudet ovat väärän tyyppisiä, asiointi ei onnistu silloinkaan. Sen vuoksi asia kannattaa tarkistaa nyt”, kertoo Kelan erikoisasiantuntija Marko Korhonen.

Hoida Suomi.fi-valtuudet kuntoon näin:

1. Tarkista, mitä valtuuksia Kela-asiointiin tarvitaan

2. Anna ja pyydä valtuuksia Suomi.fin Valtuudet-palvelussa. Mahdollisissa ongelmatilanteissa katso Digi- ja Väestötietoviraston verkkosivuille kootut ohjeet.

Lisätietoja asiakkaille