Työttömyysetuuden suojaosa nousee väliaikaisesti 500 euroon

Työttömyysetuuden suojaosa nousee väliaikaisesti 300 eurosta 500 euroon. Myös liikkuvuusavustuksen ehtoja lievennetään tilapäisesti.

Työttömyysetuuden suojaosaa korotettiin 1.6.2020. Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Suojaosa on 500 euroa, jos sovittelujakso on kuukausi, tai 465 euroa, jos sovittelujakso on neljä viikkoa. Korotus koskee niitä sovittelujaksoja, jotka alkavat 1.6. tai sen jälkeen. Jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää jatkossakin työttömyysetuutta 50 senttiä.

Soviteltua työttömyysetuutta voi saada henkilö, joka tekee esimerkiksi osa-aikatyötä, keikkatyötä, korkeintaan kaksi viikkoa kestävää kokoaikatyötä tai lyhennettyä työpäivää lomautuksen vuoksi. Suojaosan korotus koskee myös yrittäjiä, joille Kela maksaa työmarkkinatukea koronaepidemian takia.

Liikkuvuusavustusta yli kahden tunnin työmatkoihin

Myös liikkuvuusavustuksen ehdot muuttuvat. Avustusta voi jatkossa saada kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäisen edestakaisen työmatkan kesto ylittää kaksi tuntia päivässä aikaisemman kolmen tunnin sijaan. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä. Liikkuvuusavustus on 33,66 euroa päivässä ilman korotuksia. Muutos on voimassa 12.6.2020 lähtien.

Liikkuvuusavustuksen tarkoitus on helpottaa työn vastaanottamista oman työssäkäyntialueen ulkopuolelta. Avustus on tarkoitettu työmatkakuluihin tai kuluihin, jotka aiheutuvat lähemmäs työpaikkaa muuttamisesta.

Muutosten tarkoituksena on tukea kausityön vastaanottamista ja työn perässä liikkumista sekä parantaa tuen saajien taloudellista tilannetta koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana. Muutokset ovat voimassa 31.10.2020 saakka.

Lue lisää