Äitiyspakkauksen nimi säilyy ennallaan – Kela sai 29 679 ehdotustaKelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki luovutti nimiehdotukset perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

Äitiyspakkauksesta käytiin vilkasta keskustelua myös sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja pääkirjoituksissa. Vajaassa 6 viikossa Kelan kyselyyn saatiin lähes 30 000 vastausta. Moni myös perusteli ehdotuksensa.

– Tämä kaikki kertoo siitä, kuinka tärkeitä äitiyspakkaus ja suomen kieli meille ovat, Saarikko sanoo.

Myös Helsingin Sanomat teetti kyselyn pakkauksen nimestä ja siihen liittyvistä asenteista.

– Aika ei ole nyt kypsä nimen muutokselle. Sen päätelmän tästä voi vetää. Pidän kuitenkin tärkeänä, että asiasta käytiin rohkea keskustelu. Ehkä se jo itsessään muistutti meitä niin äitiyspakkauksen merkityksestä kuin myös sen sisällön tarkoituksesta. Pakkaus on tarkoitettu koko perheen eli kaikkien vanhempien ja vauvan iloksi, Saarikko jatkaa.

Äitiyspakkauksen jälkeen eniten ääniä sai:

  • vauvapakkaus, 2 777 ääntä
  • perhepakkaus, 875
  • apustuspakkaus, 482
  • vanhempainpakkaus, 394
  • rakkauspakkaus, 335
  • ensipakkaus, 283.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat perinteisiin arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Ehdotuksia pyydetiin myös ruotsiksi. Ruotsinkielisille nykyinen nimi ei ole yhtä rakas. Nykyisen nimen moderskapsförpackningen säilyttäisi joka viides vastaajista.

Kyselyssä saatiin 482 ruotsinkielistä ehdotusta. Suosituimmiksi nousivat:

  • babylådan
  • babyboxen
  • babyförpackningen.

Aineisto, jonka Kela sai kyselyn kautta asiakkailtaan, on laajuudessaan vaikuttava. Viinikka toivoo, että sitä voitaisiin tarjota esimerkiksi opinnäytetöiden aineistoksi.

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Lisää nimiehdotuksia äitiyspakkauksen kampanjasivuilla »