Kelan uusi podcast nostaa keskusteluun sosiaaliturvan kiperiä kysymyksiä

Suoraan sosiaaliturvasta -podcastissa ääneen pääsevät sosiaaliturvan asiantuntijat ja vaikuttajat. Ensimmäisissä jaksoissa puhutaan muun muassa koronan vaikutuksista sosiaaliturvaan, toimeentulotuesta ja sosiaaliturvan ihmiskäsityksestä.

Kelan uuden Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin ensimmäiset jaksot ovat ilmestyneet. Sosiaalivakuutus-verkkomedian tuottaman podcastin tarkoituksena on tuoda lisää tutkittua tietoa ja asiantuntijoiden näkemyksiä sosiaaliturvaa koskevaan keskusteluun.

Podcastin noin puolituntisissa jaksoissa nostetaan esiin erilaisia sosiaaliturvan kehittämisen kannalta tärkeitä teemoja. Keskusteluja vetää Aalto-yliopiston taloustieteen professori Otto Toivanen, joka saa vieraikseen vaihtuvia sosiaaliturvan asiantuntijoita ja vaikuttajia. Podcastia tuotetaan aluksi kuusi jaksoa, jotka ilmestyvät toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa.

– Haluamme uudessa podcastissamme nostaa esiin sosiaaliturvan kiperiä kysymyksiä ja siten monipuolistaa sosiaaliturvasta käytävää keskustelua. Sosiaaliturvauudistuksen valmistelutyö on alkanut viime vuonna, ja toivomme, että podcast-sarja tukee uudistuksesta käytävää keskustelua, sanoo Sosiaalivakuutuksen päätoimittaja Henrik Jussila.

Podcastin avausjaksossa perehdytään siihen, millaisia välittömiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia koronakriisillä on sosiaaliturvaan. Otto Toivasen kanssa aiheesta keskustelevat Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto ja Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki. Toisessa jaksossa Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola ja THL:n tutkimusprofessori Pasi Moisio puolestaan analysoivat eri maiden sosiaaliturvajärjestelmiä ja pohtivat, mitä Suomessa voitaisiin oppia eri maiden parhaista ratkaisuista.

Myöhemmissä jaksoissa keskustellaan myös toimeentulotuesta, sosiaaliturvan ihmiskäsityksestä sekä siitä, missä määrin sosiaaliturvan pitäisi olla vastikkeellista. Yksi jakso on omistettu perustulolle, joka on noussut koronapandemian vuoksi uudestaan keskusteluun. Miten perustulo toimisi Suomessa?

Podcastia julkaisee Kela, ja se ilmestyy osana Kelan Sosiaalivakuutus-verkkomediaa. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa ja Sosiaalivakuutuksen verkkosivuilla.

Sosiaalivakuutus on sosiaali- ja terveysturvan kysymyksiä käsittelevä verkkomedia Kelan sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille. Voit seurata Sosiaalivakuutusta Twitterissä tai tilata sen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Siirry kuuntelemaan