Vanhempainrahan maksaminen edellyttää jälkitarkastustodistuksen toimittamista

Vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että etuuden hakija toimittaa Kelaan todistuksen synnytyksen jälkitarkastuksesta. Muutosta aikaisempaan käytäntöön ei ole tullut.

Synnytyksen jälkeen äidin täytyy käydä jälkitarkastuksessa, joka tehdään 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Jälkitarkastuksen tekee joko lääkäri, joka on julkisen tai yksityisen terveydenhuollon palveluksessa tai kätilö tai terveydenhoitaja, joka on julkisen terveydenhuollon palveluksessa ja saanut riittävän koulutuksen. Asiakkaan täytyy toimittaa jälkitarkastuksesta todistus Kelaan, jotta hän voi saada vanhempainrahaa.

Pääasiallinen käytäntö jälkitarkastustodistuksen toimittamisesta Kelaan ei ole muuttunut.

– Neuvolan lääkäriltä saa tarkastuksen yhteydessä jälkitarkastustodistuksen, jonka voi liittää hakemukseen. Tähän käytäntöön ei ole tullut muutosta. Jos asiakas on hakenut vanhempainrahaa jo ennen jälkitarkastusta, niin jälkitarkastustodistuksen voi helposti toimittaa jälkikäteen OmaKelassa, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

Joissakin poikkeustilanteissa Kela voi myöntää vanhempainrahan, vaikka jälkitarkastusta ei ole tehty. Tällaisena erityisenä syynä voidaan pitää esimerkiksi koronaepidemiasta aiheutuvaa terveydenhuollon ruuhkautumista. Tässä tilanteessa asiakkaan ei tarvitse toimittaa jälkitarkastustodistusta, jos se ei ole mahdollista. Jos äiti on kuitenkin käynyt jälkitarkastuksessa ja saanut todistuksen, se pitää myös toimittaa Kelaan.

Lue lisää