Uusi suostumuslomake helpottaa viranomaisten välistä tiedonvaihtoa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Uusi suostumuslomake helpottaa viranomaisten välistä tiedonvaihtoa

Julkaistu 27.3.2023

Viranomaisten väliseen tiedonvaihtoon on kehitetty uusi yleinen suostumuslomake. Lomake on tarkoitettu esimerkiksi sosiaalipalveluiden, terveyspalveluiden, työllisyyspalveluiden ja Kelan työntekijöiden käyttöön tilanteissa, joissa ammattilainen tarvitsee asiakkaalta suostumuksen tietojen vaihtamiseen. 

Uusi suostumuslomake helpottaa viranomaisten välistä tiedonvaihtoa tilanteissa, joissa asiakkaiden auttaminen vaatii yhteistyötä, mutta lainsäädäntöön perustuvaa tiedonsaantioikeutta ei ole. Tällainen tilanne on esimerkiksi, kun ammattilainen yrittää selvittää, mihin Kelan etuuksiin asiakkaalla voisi olla oikeus.  

Uutta lomaketta voivat hyödyntää esimerkiksi sosiaalipalveluiden, terveyspalveluiden, työllisyyspalveluiden ja Kelan työntekijät. Lomaketta voi hyödyntää kaikissa tilanteissa, joissa asiakkaalta tarvitaan suostumus tietojen luovuttamiseen ja vaihtamiseen toimijoiden kesken.

Uusi lomake on kehitetty yhteistyössä

Lomakkeella asiakas voi samalla kertaa antaa eri viranomaisille suostumuksen tietojen luovuttamiseen ja tiedonvaihtoon. 

Viranomaisten välisen yhteistyön sujuvoittaminen ei kuitenkaan saa vaarantaa asiakkaan tietosuojaa tai mahdollisuuksia itse päättää tietojensa käytöstä. Asiakas voi halutessaan määritellä, mitä tietoja viranomaiset voivat keskenään vaihtaa, tai rajata tiedonvaihtoa muulla tavoin. Hän voi myös perua, rajata tai muuttaa suostumustaan milloin tahansa.

Kukin toimija vastaa itse suostumusten hallinnasta. Kela tallentaa asiakkaan suostumuksen omaan järjestelmäänsä aina, kun tietojen luovuttaminen koskee Kelan etuuksia. Kela ei kuitenkaan vastaa muiden toimijoiden suostumusten hallinnasta. 

Uusi suostumuslomake on kehitetty Hyvil Oy:n, Kelan ja Kymenlaakson hyvinvointialueen asiantuntijoiden yhteistyönä. Kela on jo ottanut lomakkeen käyttöön.

Tutustu

Sivu päivitetty 24.4.2023