Apteekeissa asiointi sujuu jo ilman Kela-korttia

Kelan vastaus Helsingin Sanomissa 20.8. julkaistuun mielipidekirjoitukseen "Miksi henkilökorttiin ei saa enää Kela-korttia?" 

Merja Heikkonen kysyi (HS Mielipide 20.8.), miksi uusiin henkilökortteihin ei enää merkitä sairausvakuutustietoja.

Sairausvakuutustietojen merkitsemisestä henkilökorttiin luovuttiin, kun henkilökortti­laki muuttui vuoden 2017 alussa. Ennen lakimuutosta henkilökorttiin voitiin merkitä esimerkiksi erityiskorvattavat lääkkeet, työpaikkakassaan kuuluminen tai määräaikaisesti sairausvakuutetun vakuuttamis­aika. Sairausvakuutustiedot sisältävää henkilökorttia voi edelleen käyttää Kela-kortin sijasta esimerkiksi lääkäriasemilla tai apteekeissa.

Nykyisin Kela-korttia tarvitaan esimerkiksi yksityisessä terveydenhuollossa asioitaessa. Taksissa Kela-kortilla voi osoittaa olevansa sairausvakuutettu ja siten oikeutettu sairaus­vakuutuslain mukaiseen korvaukseen.

Sairausvakuutus­tiedot ja Kela-kortti eivät liity oikeuteen saada julkisen terveydenhuollon palveluita.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla on eri käyttötarkoitus kuin Kela-kortilla. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla voi todistaa oikeutensa hoitoon, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Kortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon, joka ei voi odottaa matkalta paluuta.

Kela-kortista luopuminen vaatii tiedonsiirtoyhteyksien rakentamista Kelan ja yksityisten palvelujen tuottajien välille. ­Apteekkien ja Kelan välillä asiakastiedot siirtyvät jo sähköisesti reaaliajassa, ja siksi apteekeissa voi asioida myös henkilöllisyystodistuksella.

Antti Klemola
lakimies, Kela