Kelan Tules−kurssit ja Tules−avokurssit uudistuvat

Kelalla on tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville tarjolla laitosmuotoisen kuntoutuskurssin rinnalla myös pelkästään avomuotoisena toteutettava kuntoutuskurssi vuodesta 2016 alkaen.

Uusi tules-avokurssi mahdollistaa työssäkäynnin ja kuntoutuksen yhdistämisen käyntikertamuotoisella kuntoutuksella. Näissä molemmissa kursseissa on fyysisen aktivoinnin ja ohjauksen osuus vähintään 50 %.

Laitosmuotoinen tules-kurssi kestää 15 vuorokautta ja se toteutetaan 9 kk aikana kolmessa 5 vuorokautta kestävässä jaksossa. Uusi Tules-avokurssi sisältää 5 ryhmämuotoista avokuntoutuspäivää ja 10 ryhmämuotoista käyntikertaa, ja myös se toteutetaan 9 kk aikana.

Työelämässä oleville on laitosmuotoisia tules-kursseja ja tules-avokursseja:

  • selkäsairautta sairastavien kurssit
  • alaraajan suurten nivelten (polvi, lonkka, nilkka) sairautta sairastavien kurssit
  • niskan, hartian ja/tai yläraajan tule-sairautta sairastavien kurssit.

Kuntoutujia yhdistävät samanlaiset toiminnalliset ongelmat. Tämä helpottaa ryhmämuotoisen kuntoutuksen järjestämistä.

Työelämästä poissaoleville on laitosmuotoisia kuntoutuskursseja, joissa kuntoutujat osallistuvat ikäjaottelun mukaisesti alle 68-vuotiaiden tai yli 68-vuotiaiden kursseille. Tules-avokursseissa ei ole vastaavaa ikärajajaottelua. Tules-kursseja ja tules-avokursseja ei järjestetä työelämästä poissaoleville erikseen selkä/polvi ja lonkka tai nilkka/niska-hartia/yläraajan tulesairauksiin, vaan kaikki sairausryhmät ovat samalla kurssilla.

Voit tarkastella kurssien tarkempia sisältöjä Kelan kuntoutuskurssihaun kuvauksista ja hakea lisää alkavia kursseja hakusanoilla. Kuntoutuskurssihaku näyttää reaaliajassa vapaiden paikkojen määrän

Hakeminen

Kelan kuntoutusta haetaan lomakkeella KU 104 tai KU 132, jotka voi täyttää ja tulostaa Kelan verkkosivuilta www.kela.fi/lomakkeet.
Liitteeksi tarvitaan B-lääkärinlausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta ilmenee sairaus, suositeltu kuntoutus ja sen tavoitteet.

Lisätietoja:
www.kela.fi/kuntoutuskurssihaku
Kelan akuntoutusasioiden palvelunumero 020 692 205, ma–pe klo 8–18
Yhteistyökumppaneiden viranomaislinja 020 692 235 ma–pe klo 9–16