Ulkomaille muutosta on aina ilmoitettava Kelaan


Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuulutko Suomen sosiaaliturvaan.

Ulkomaille alle 1 vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli 3 kuukautta kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Muuttoa pidetään vakinaisena, jos ulkomailla oleskelu kestää yli 1 vuoden. Suomen kansalaisuus ei vaikuta sosiaaliturvaan kuulumiseen. Oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttopäivään.

Työn perässä liikutaan yhä enemmän


Jos työskentelet toisessa EU-tai Eta-maassa tai Sveitsissä, et enää kuulu Suomen sosiaaliturvaan, vaikka kyseessä olisi vain muutaman viikon tai kuukauden mittainen työjakso. EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä työskentelevällä on yleensä oikeus samaan sosiaaliturvaan ja etuuksiin kuin muillakin sen maan kansalaisilla.

Kela-asiat voi hoitaa verkossa myös ulkomailla


Moniin kysymyksiin löytyy vastaus helposti ja nopeasti Kelan verkkosivuilta.

Kelan asiointipalvelussa (www.kela.fi/asiointi) voi hakea lähes kaikkia etuuksia ja tarkistaa esimerkiksi oman hakemuksen käsittelytiedot. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kelan asiointipalvelussa voit:

  • tehdä ilmoituksen ulkomaille muutosta
  • hakea sosiaaliturvan säilymistä, jos muutat ulkomaille
  • tarkistaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen
  • ilmoittaa, jos olosuhteesi ulkomailla ovat muuttuneet (esim. työskentelyn aloittaminen)
  • ilmoittaa paluupäiväsi.

Lisätietoja asiakkaille: