Regeringen föreslår ändringar i förmåner och tjänster för unga från 2025
Regeringen planerar ändringar i stöd för boende till studerande, i skolresestödet och i vård- och terapigarantin för högskolestuderande. Därtill vill regeringen höja den nedre åldersgränsen för många av FPA:s förmåner, så att den ska motsvara åldern för när läroplikten tar slut. Regeringen föreslår också ändringar i rehabiliteringsförmånerna för unga och i de ungas försörjning under tiden med rehabilitering. Största delen av ändringarna avses träda i kraft under 2025.
Förmåner för studerande
Regeringen planerar att andra studerande än de som är vårdnadshavare för ett barn åter ska börja omfattas av studiestödets bostadstillägg i stället för allmänt bostadsbidrag och att rätten till skolresestöd i fortsättningen endast ska gälla studerande som är berättigade till avgiftsfri utbildning.
Regeringen planerar att studerande inte längre ska omfattas av allmänt bostadsbidrag utan i stället av studiestödets bostadstillägg. Bostadstillägget kommer i fortsättningen att vara högst 216, 248 eller 296 euro per månad, beroende på i vilken kommun den studerande bor. Huruvida bostadstillägg kan beviljas och till vilket belopp beror endast på den studerandes egna inkomster. Studiestödets bostadstillägg betalas endast för studiemånaderna, till skillnad från det allmänna bostadsbidraget, som har betalats ut året runt. Ändringarna gäller inte studerande som är vårdnadshavare för ett barn.
Regeringen planerar att rätten till skolresestöd begränsas till att omfatta endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning på andra stadiet.
Dessutom skulle studiestöd inte beviljas i fortsättningen om personen får rehabiliteringspenning från FPA för samma tid. Läs mer om de ändringar som föreslås i rehabiliteringsförmånerna.
De båda ändringarna avses träda i kraft 1.8.2025. Vi informerar närmare om ändringarna och tidsplanen för dem när riksdagen har behandlat regeringens proposition. Ändringarna gäller inte läsåret 2024–2025.
Ändringarna är förslag från regeringen och de har ännu inte fastställts. Ändringarna gäller inte läsåret 2024–2025.
FPA ger kunderna anvisningar om övergången till studiestödets bostadstillägg våren 2025.
Du behöver inte göra något på grund av ändringen i skolresestödet. Ändringen avses träda i kraft läsåret 2025–2026. Om du är berättigad till avgiftsfri utbildning kan du ansöka om skolresestöd på normalt sätt också i fortsättningen. Om du inte är berättigad till avgiftsfri utbildning kan du enligt ändringen inte få skolresestöd från och med 1.8.2025.
Läs mer
Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för skolresor (okm.fi)
Studerandehälsovård för högskolestuderande
Regeringen föreslår ändringar i vårdgarantin och en ny terapigaranti.
De föreslagna ändringarna i vårdgarantin samt i terapigarantin skulle också inverka på studerandehälsovården för högskolestuderande, dvs. på de studerande som anlitar SHVS:s tjänster.
Följande ändringar föreslås i väntetiderna inom vården för personer som har fyllt 23 år:
- För närvarande ska det i regel vara möjligt att få icke-brådskande primärvård inom 14 dagar. Från och med 1.1.2025 ska de maximala väntetiderna till icke-brådskande vård vara 3 månader.
- För närvarande ska man få tillgång till mun- och tandvård inom 4 månader och från och med 1.11.2024 inom 3 månader. Från och med 1.1.2025 ska den maximala väntetiden till mun- och tandvården inom den icke-brådskande primärvården vara 6 månader.
Följande ändringar föreslås i väntetiderna inom vården för personer under 23 år:
- Från och med 1.5.2025 ska korttidspsykoterapi eller ur psykoterapin härledd psykosocial behandling som primärvården erbjuder inledas inom 28 dygn från det att behovet av sådan behandling konstaterades och det inte finns medicinska, terapeutiska eller övriga hinder för att inleda behandlingen.
FPA svarar för ordnandet av studerandehälsovårdstjänster för högskolestuderande. SHVS producerar dessa tjänster i hela landet.
Ändringarna i de maximala väntetiderna inom ramen för vårdgarantin avses träda i kraft 1.1.2025.
Den nya terapigarantin avses träda i kraft 1.5.2025.
Vi informerar närmare om ändringarna och tidsplanen för dem när riksdagen har behandlat regeringens proposition.
Ändringarna är förslag från regeringen och de har ännu inte fastställts. Du behöver inte göra någonting till följd av ändringarna.
Läs mer
Regeringen föreslår förlängning av väntetiderna till icke-brådskande vård (stm.fi/sv)
Regeringen föreslår en terapigaranti för barn och unga (stm.fi/sv)
Åldersgränser i samband med FPA-förmåner och rehabilitering
Regeringen föreslår att den nedre åldersgränsen för flera förmåner som FPA betalar ska höjas från 16 år till 18 år. Därtill föreslår regeringen att yrkesinriktad rehabilitering för unga mer specifikt än tidigare ska riktas till unga som riskerar att marginaliseras. Regeringen föreslår också ändringar i villkoren för beviljande och utbetalning av rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning för unga.
Regeringen föreslår att den nedre åldersgränsen för flera förmåner som FPA betalar ska höjas från 16 år till 18 år. Ändringen gäller åldersgränserna i samband med rehabiliteringsstöd och sjukpension från FPA, rehabiliteringspenningarna och sjukdagpenningarna. Ändringar föreslås också i åldersgränserna i samband med handikappbidragen och i utbetalningen av arbetslöshetsförmåner till minderåriga.
Följande föreslagna ändringar gäller unga födda 2009 eller senare:
- Den nedre gränsen för folkpension och garantipension höjs från 16 år till 18 år. Det här betyder att rehabiliteringsstöd och sjukpension som betalas i form av folkpension samt en garantipension som eventuellt kompletterar den och garantipension som beviljas invandrare på grundval av arbetsoförmåga ska kunna betalas ut tidigast när personen är 18 år. Detsamma gäller vårdbidrag för pensionstagare.
- Den nedre åldersgränsen för sjukdagpenning och partiell sjukdagpenning höjs från 16 till 18 år.
- Den nedre åldersgränsen för rehabiliteringspenning, partiell rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning för unga höjs från 16 till 18 år.
Dessa ändringar gäller unga födda 2009 eller senare. Om du alltså är född före 1.1.2009 kan du ansöka om och få ovan nämnda förmåner när du är under 18 år.
Följande föreslagna ändring gäller unga födda 2008 eller senare:
- 17-åringar som har avbrutit fullgörandet av sin läroplikt har inte längre rätt till arbetslöshetsförmåner. I nuläget kan arbetslöshetsförmåner betalas till 17-åringar som har fullgjort läroplikten eller avbrutit läroplikten till exempel på grund av en långvarig sjukdom.
Den här ändringen gäller unga födda år 2008 eller senare.
Följande föreslagna ändring gäller unga som får handikappbidrag:
- Handikappbidrag betalas från början av 2027 till personer under 18 år som handikappbidrag för barn. En person som har fyllt 18 år får antingen handikappbidrag för vuxna eller vårdbidrag för pensionstagare, beroende på om hen är pensionstagare eller inte. Den nedre åldersgränsen för vårdbidrag för pensionstagare höjs på motsvarande sätt till 18 år när den nu är 16 år.
Största delen av ändringarna avses träda i kraft 1.1.2025.
De ändringar som gäller handikappbidraget avses träda i kraft 1.1.2027. Utbetalningen av handikappbidrag som beviljats tidigare fortsätter tills bidraget dras in eller tills det finns behov att kontrollera rätten till bidraget på grund av ändringar i kundens förhållanden.
Vi informerar närmare om ändringarna och tidsplanen för dem när riksdagen har behandlat regeringens proposition.
Ändringarna är förslag från regeringen och de har ännu inte fastställts. Ändringarna gäller inte dem som får förmånerna nu, utan framtida förmånstagare. Du behöver inte kontakta FPA eller göra någonting annat till följd av ändringarna.
Regeringen föreslår att yrkesinriktad rehabilitering för unga mer specifikt än tidigare ska riktas till unga som står utanför studier och arbetsliv eller av annan orsak riskerar att marginaliseras. Fokus ska ligga på den ungas aktuella servicebehov och på vilken aktör som kan erbjuda tjänster som tillgodoser behoven. Det kan bli aktuellt med yrkesinriktad rehabilitering för unga om den unga har ett sådant behov av rehabilitering som den här formen av rehabilitering kan uppfylla och om den unga har tillräckliga resurser för att kunna delta i rehabiliteringen.
Yrkesinriktad rehabilitering för unga är också i fortsättningen avsedd för unga i åldern 16–29 år vars funktionsförmåga är väsentligt nedsatt och som själva inte förmår eller är motiverade att planera sitt liv med tanke på framtiden, skapa mål för framtiden eller rikta in sig på arbetslivet. Man ska också i fortsättningen kunna beviljas rehabilitering utan att ha en diagnostiserad sjukdom eller funktionsnedsättning. Rehabiliteringstjänster inom ramen för yrkesinriktad rehabilitering för unga är också i fortsättningen yrkesinriktad rehabiliteringsutredning, utbildningsprövning, Nuotti-coachning, arbetsprövning och arbetsträning.
Därtill föreslår regeringen följande ändringar i den rehabiliteringspenning som betalas för tiden med yrkesinriktad rehabilitering för unga:
- Enligt förslaget ska deltagande i Nuotti-coachning inte längre berättiga till rehabiliteringspenning.
- För väntetid och mellanliggande tid inom yrkesinriktad rehabilitering för unga kan rehabiliteringspenning i princip betalas för högst tre månader per kalenderår. Tidigare har man kunnat få rehabiliteringspenning för väntetid och mellanliggande tid utan begränsning.
- Studiestöd beviljas inte i fortsättningen om personen får rehabiliteringspenning från FPA för samma tid. Ändringen gäller alla rehabiliteringspenningar.
En höjning av den nedre åldersgränsen för rehabiliteringspenning har också föreslagits. Läs mer om höjningen av åldersgränsen för rehabiliteringspenning ovan i den här artikeln.
En ändring som också inverkar på rehabiliteringspenningens belopp har föreslagits i beräkningsformeln för sjukdagpenning. Läs mer om ändringen i beräkningsformeln för sjukdagpenning.
Ändringarna i yrkesinriktad rehabilitering för unga och i rehabiliteringspenning som betalas för tiden med rehabilitering avses träda i kraft 1.1.2025.
Den ändring som gäller överlappningen av studiestödet och rehabiliteringspenningen avses träda i kraft 1.8.2025. Ändringen gäller unga vars rehabilitering har börjat 1.8.2025 eller senare.
Vi informerar närmare om ändringarna och tidsplanen för dem när riksdagen har behandlat regeringens proposition.
Ändringarna är förslag från regeringen och de har ännu inte fastställts.
Om du har beviljats yrkesinriktad rehabilitering för unga före 1.1.2025, inverkar lagändringen inte på det beslut som har meddelats dig och du behöver inte göra någonting.
Om du har beviljats rehabiliteringspenning före 1.1.2025, inverkar lagändringen inte på det beslut som har meddelats dig och du behöver inte göra någonting. Ändringarna inverkar på eventuella nya beslut om rehabiliteringspenning som meddelas dig, om din yrkesinriktade rehabilitering för unga fortsätter utifrån ett nytt beslut som fattas 1.1.2025 eller senare.
För närvarande kan rehabiliteringspenning för unga betalas till personer under 20 år för den tid de studerar eller deltar i annan arbetslivsinriktad rehabilitering.
Regeringen föreslår följande ändringar i rehabiliteringspenningen för unga:
- Rehabiliteringspenning för unga ska i fortsättningen beviljas för väntetid och mellanliggande tid utifrån behovsprövning.
- Löne- och företagarinkomster som betalats för tiden med rehabiliteringspenning för unga jämkas delvis med rehabiliteringspenningen i fråga om den del som överstiger inkomstgränsen (800 euro/månad).
En höjning av den nedre åldersgränsen för rehabiliteringspenning för unga har också föreslagits. Läs mer om höjningen av åldersgränsen för rehabiliteringspenning ovan i den här artikeln.
I beräkningsformeln för sjukdagpenning har föreslagits en ändring som också inverkar på beloppet av rehabiliteringspenning för unga. Läs mer om ändringen i beräkningsformeln för sjukdagpenning.
Ändringarna föreslås träda i kraft 1.1.2025.
Vi informerar närmare om ändringarna och tidsplanen för dem när riksdagen har behandlat regeringens proposition.
Ändringarna är förslag från regeringen och de har ännu inte fastställts.
Om du har beviljats rehabiliteringspenning för unga före 1.1.2025 justerar FPA vid behov ditt beslut under januari 2025. Innan justeringen görs får du ett infobrev med information om de kommande ändringarna. Du behöver inte kontakta FPA eller göra någonting annat i det här skedet.
Läs mer
Rehabiliteringsstöd och sjukpension
Yrkesinriktad rehabilitering för unga
Rehabiliteringspenning för unga