Regeringen föreslår nedskärningar i det allmänna bostadsbidraget från och med 1.1.2025 | FPAGå till innehållet
Artikel

Regeringen föreslår nedskärningar i det allmänna bostadsbidraget från och med 1.1.2025

Publicerad 27.9.2024

Regeringen föreslår ändringar i det allmänna bostadsbidraget. Ändringarna inverkar minskande på stödbeloppet för en del stödtagare. Enligt regeringens proposition ska i fortsättningen hushållets förmögenhet inverka på bostadsbidragets belopp. Dessutom minskar för några städer maximibeloppet av de boendeutgifter som beaktas i samband med det allmänna bostadsbidraget till följd av ändringar i kommungrupperna. Riksdagen förväntas godkänna propositionerna under 2024. Ändringarna avses träda i kraft 1.1.2025. Riksdagen har dessutom redan tidigare beslutat att allmänt bostadsbidrag inte längre betalas för ägarbostäder från och med 1.1.2025.


 

Förmögenheten föreslås inverka på det allmänna bostadsbidraget

Regeringen föreslår att förmögenheten igen ska inverka på det allmänna bostadsbidraget. Det här betyder att från och med 1.1.2025 avses en del av hushållets förmögenhet inverka på bostadsbidragets storlek.

För ett enpersonshushåll föreslås gränsbeloppet för den förmögenhet som beaktas vara 10 000 euro och för ett hushåll på två eller flera vuxna personer 20 000 euro. Av den förmögenhet som överstiger gränsbeloppet föreslås 20 % beaktas som inkomst i samband med bostadsbidraget.

Om hushållets förmögenhet är 50 000 euro eller mer, föreslås att inget bostadsbidrag betalas alls.

Ett avdrag för disponibla medel på 2 000 euro avses dock göras på kontomedlen. Avdraget avses vara personligt, och den här andelen inverkar alltså inte på det allmänna bostadsbidraget.

Enligt propositionen ska dock skulderna först dras av från förmögenheten.

Exempel

Pekka bor ensam i en hyreslägenhet. Pekka äger aktier som har ett sammanlagt värde på 15 000 euro. Eftersom det är fråga om ett enpersonshushåll beräknas för Pekka en inkomst på den förmögenhet som överstiger 10 000 euro (15 000 euro - 10 000 euro), dvs. 5 000 euro.

Den beräknade inkomsten av Pekkas förmögenhet är således 20 % av 5 000 euro, dvs. 1 000 euro. Pekkas förmögenhet inverkar alltså på det allmänna bostadsbidraget med ett belopp på 1 000 euro per år, dvs. 83,33 euro per månad. Dessutom beaktas Pekkas förvärvs- och kapitalinkomster som inkomst.

Följande föreslås beaktas som förmögenhet efter lagändringen:

  • fastigheter, dock inte sommarstuga som är i eget bruk
  • bostadsaktier
  • kontomedel (depositioner)
  • tillgångar som hänför sig till näringsverksamhet och jordbruk samt andelar i tillgångarna i sammanslutningar
  • skogsegendom
  • obligationer, masskuldebrev och motsvarande
  • offentligt noterade aktier och andelar i placeringsfonder
  • försäkringsplaceringar.

Som egendom beaktas inte exempelvis en andel i ett oskiftat dödsbo eller depositioner på ett BSP-konto.

I Kajana, Kouvola, Villmanstrand, S:t Michel, Björneborg och Vasa minskar bostadsbidraget för de flesta stödtagare

Regeringen föreslår att kommungrupperna för de maximala boendeutgifter som beaktas i samband med det allmänna bostadsbidraget justeras.

Inom det allmänna bostadsbidraget har för boendeutgifterna fastställts övre gränser, som anger det högsta belopp utifrån vilket bostadsbidrag kan beviljas. Dessa belopp kallas maximala boendeutgifter. De maximala boendeutgifter som kan beaktas i samband med det allmänna bostadsbidraget beror bland annat på i vilken kommun bostaden finns. Kommunerna är indelade i tre grupper enligt hur mycket det kostar att bo i kommunen.

Enligt regeringens proposition ska Kajana, Kouvola, Villmanstrand, S:t Michel, Björneborg och Vasa överföras från kommungrupp II till kommungrupp III. Det här innebär att de maximala boendeutgifter som beaktas för dem som bor i de här städerna minskar. Som en följd av ändringen minskar bostadsbidraget för nästan alla hushåll som får bostadsbidrag i de här städerna.

Bostadsbidraget för ägarbostäder dras in

Riksdagen har redan fattat beslut om att allmänt bostadsbidrag från och med 1.1.2025 inte längre beviljas för boendeutgifter för ägarbostäder, till exempel för vederlag, underhållsutgifter för egnahemshus eller räntor på bostadslån.

Ändringarna gäller inte bostadsbidraget för pensionstagare.

December 2024 är den sista månaden för vilken man ännu kan få allmänt bostadsbidrag för en ägarbostad. Läs mer om ändringen: Utbetalningen av allmänt bostadsbidrag för ägarbostäder upphör 31.12.2024.

Ändringarna i det allmänna bostadsbidraget avses träda i kraft 1.1.2025. Ändringarna inverkar på det allmänna bostadsbidragets belopp senast när bostadsbidraget följande gång justeras.

Om du ansöker om allmänt bostadsbidrag från och med 1.1.2025 eller därefter, inverkar ändringarna genast på bidragets belopp.

Ändringen i fråga om ägarbostäder träder i kraft 1 januari 2025. December 2024 är den sista månaden för vilken man ännu kan få allmänt bostadsbidrag för en ägarbostad.

Du behöver inte själv ansöka om justering av bostadsbidraget enbart på grund av lagändringarna. Om din situation förändras ska du ansöka om justering av bostadsbidraget.

Läs om när du måste ansöka om justering av det allmänna bostadsbidraget.

 

Följ här med kommande ändringar i den sociala tryggheten

Läs mer
Senast ändrad 27.9.2024