MittKanta håller öppet hela sommaren – här våra tips till semesterfirare | FPAGå till innehållet
Meddelande

MittKanta håller öppet hela sommaren – här våra tips till semesterfirare

Publicerad 11.7.2024

Finlands mest använda digitala tjänst inom social- och hälsovården, MittKanta, står till tjänst i hälso- och sjukvårdsärenden också under semesterperioden. Med hjälp av Kanta-tjänsterna följer viktiga uppgifter med dig från ett välfärdsområde till ett annat och till och med utomlands. Läs om hur vi betjänar semesterfirare.

Hälso- och sjukvårdsinformationen följer med dig på semesterresan

Undrar du vad läkaren sade under det förra besöket eller vad det stod i laboratorieresultaten? Du kan enkelt kontrollera det i MittKanta, där du kan logga in på adressen kanta.fi även när du sitter på bryggan. 

Om du behöver hälso- och sjukvårdstjänster på stugorten eller på en semesterresa någon annanstans, överförs uppgifterna också mellan välfärdsområdena med hjälp av Kanta-tjänsterna. Du kan därför uppsöka vård och vara säker på att läkaren kan se din information om det behövs.

Du kan kontrollera dina vaccinationsuppgifter i MittKanta

Om du tagit fästingvaccin och tillbringar mycket tid ute i naturen på sommaren, så det är bra att se till att vaccinationsskyddet är i ordning. I MittKanta kan du kontrollera när du tog den senaste vaccindosen. 

Där kan du även kontrollera uppgifterna om dina andra vaccinationer. Uppgifter om vaccinationer visas i MittKanta från och med 2013, om hälso- och sjukvården har lagrat dem i Kanta-tjänsterna. Vissa vaccinationsuppgifter syns inte i MittKanta och då kan du kontrollera dem på vaccinationskortet eller på den hälsostation där vaccinationen gavs. 

I MittKanta kan man begära förnyelse av recept  

Blev det inte av att förnya ditt eller ditt barns recept före semestern? I MittKanta kan du enkelt kontrollera att recepten är giltiga och begära att de förnyas. 

Begäran går via Kanta-tjänsterna till hälso- och sjukvården där en läkare eller sjukskötare tar emot begäran och behandlar den. 

Hälso- och sjukvårdsuppgifter överförs även i Europa

I MittKanta kan du ge ditt samtycke till att dina uppgifter kan användas i samband med din vård i ett annat europeiskt land. Hälso- och sjukvården i Estland är först med att kunna använda uppgifterna. 

Kanta-tjänsterna erbjuder säkra och tillförlitliga gränssnitt för överföring av uppgifter från ett land till ett annat. Uppgifter om allergier, medicinering eller vårdhistorik är viktiga, särskilt i nödsituationer.

Kom ihåg att ta med ditt europeiska sjukvårdskort på resan.

Receptbelagda läkemedel kan köpas utomlands 

Läkemedel kan utöver i Finland köpas med finländskt elektroniskt recept också i fem andra EU-länder: Estland, Spanien, Kroatien, Polen och Portugal. I andra länder behövs ett engelskspråkigt recept på papper. Förbered dig på att vid behov bevisa i tullen att du har rätt att transportera läkemedlen. 

Senast ändrad 11.7.2024