Näin haet ammatillista kuntoutusta

Nuoren ammatillista kuntoutusta voit hakea suullisesti ja ilman lääkärinlausuntoa.  Muuta ammatillista kuntoutusta eli ammatillista kuntoutusselvitystä, koulutusta, työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta, KIILA-kuntoutusta, ammatillista kuntoutuskurssia, koulutuskokeilua, elinkeinotukea tai apuvälineitä ei voi toistaiseksi hakea verkossa. Niitä haetaan pdf-lomakkeella.

  1. Hakeudu ensin sinua hoitavalle lääkärille, joka arvioi kuntoutustarpeesi, suosittaa tarvittaessa kuntoutusta ja kirjoittaa lausunnon (lääkärinlausunto B).
  2. Täytä ja tulosta hakemus ammatillisesta kuntoutuksesta KU 101 (pdf). Valitse lomakkeen vaihtoehdoista, mitä kuntoutusta haet.
  3. Liitä hakemukseesi lääkärinlausunto B, ellei lääkäri ole jo toimittanut sitä Kelaan. Jos haet
  4. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä OmaKelaan. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  5. Tarvittaessa voit varata ajan haastatteluun. Myös Kela voi kutsua sinut haastatteluun.
  6. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa. Päätös kuntoutuksestasi lähetetään tiedoksi palveluntuottajalle, koska se toimii myös paikkavarauksena ja maksusitoumuksena. Päätös lähetetään tiedoksi myös lääkärille, joka on suositellut sinulle kuntoutusta.

Hakuaika

Toimita hakemus Kelaan ennen kuntoutuksen alkamista. Jos kuntoutus on jo alkanut, päätös voidaan tehdä aikaisintaan hakemiskuukauden alusta. Poikkeustapauksissa voidaan noudattaa myös 6 kuukauden takautuvaa hakuaikaa.

Työeläkelaitoksen järjestämä kuntoutus

Hae työeläkekuntoutusta omasta työeläkelaitoksestasi.  Siirry oman työeläkelaitoksesi palveluun.

Lue lisää