Näin haet ammatillista kuntoutusta

Nuoren ammatillista kuntoutusta voit hakea suullisesti ja ilman lääkärinlausuntoa.  Muuta ammatillista kuntoutusta eli ammatillista kuntoutusselvitystä, koulutusta, työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta, KIILA-kuntoutusta, ammatillista kuntoutuskurssia, koulutuskokeilua, elinkeinotukea tai apuvälineitä ei voi toistaiseksi hakea verkossa. Niitä haetaan paperilomakkeella.

 1. Hakeudu ensin sinua hoitavalle lääkärille, joka arvioi kuntoutustarpeesi, suosittaa tarvittaessa kuntoutusta ja kirjoittaa lausunnon (lääkärinlausunto B).
 2. Täytä ja tulosta hakemus ammatillisesta kuntoutuksesta (KU 101). Valitse lomakkeen vaihtoehdoista, mitä kuntoutusta haet.
  • Jos haet apuvälineitä, täytä ja tulosta lomake KU103.
 3. Liitä hakemukseesi lääkärinlausunto B, ellei lääkäri ole jo toimittanut sitä Kelaan. Jos haet
  • KIILA-kuntoutusta, liitä mukaan myös esimiehesi kanssa täyttämäsi KIILA-kuntoutuksen ammatillinen selvityslomake (KU 200).
  • koulutusta, liitä myös kopiot koulu- ja työtodistuksista.
  • elinkeinotukea, lähetä myös liite elinkeinotuesta (KU 105) sekä selvitys tarvittavista työvälineistä ja yritystoiminnan kannattavuudesta.
 4. Postita hakemus liitteineen Kelaan. Liitteet voi toimittaa myös verkkoasiointipalvelun Viestit-toiminnon kautta. Kirjaudu verkkopalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 5. Tarvittaessa voit varata ajan haastatteluun. Myös Kela voi kutsua sinut haastatteluun.
 6. Asiointipalvelussa näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Saat ratkaisusta kirjallisen päätöksen. Päätös kuntoutuksestasi lähetetään tiedoksi palveluntuottajalle, koska se toimii myös paikkavarauksena ja maksusitoumuksena. Päätös lähetetään tiedoksi myös lääkärille, joka on suositellut sinulle kuntoutusta.

Hakuaika

Toimita hakemus Kelaan ennen kuntoutuksen alkamista. Jos kuntoutus on jo alkanut, päätös voidaan tehdä aikaisintaan hakemiskuukauden alusta. Poikkeustapauksissa voidaan noudattaa myös 6 kuukauden takautuvaa hakuaikaa.

Työeläkelaitoksen järjestämä kuntoutus

Hae työeläkekuntoutusta omasta työeläkelaitoksestasi. Tästä voit siirtyä oman työeläkelaitoksesi palveluun.

Lue lisää