Anonyymi rekrytointi | Tietoa Kelasta | KelaSiirry sisältöön

Anonyymi rekrytointi Kelassa

Olemme ihmistä arvostava ja uudistuva työpaikka. Arvomme näkyvät myös siinä, miten rekrytoimme uutta osaamista. Haluamme olla houkutteleva työpaikka erilaisille hakijoille ja edistää tietoisesti monimuotoisuutta Kelassa.

Anonyymin rekrytoinnin avulla haluamme antaa hakijoille tasa-arvoisen mahdollisuuden tulla kutsutuiksi työhaastatteluun. Meille tärkeintä on, että hakijan ilmoittama osaaminen, työkokemus ja koulutus vastaavat työpaikkailmoituksessa kerrottuja valintakriteereitä.

Kun kyseessä on anonyymi rekrytointi, kerromme siitä työpaikkailmoituksessa. Emme toteuta kaikkia rekrytointejamme anonyymisti. Anonyymi rekrytointitapamme on niin kutsuttu puolianonyymi rekrytointi. Tämä tarkoittaa sitä, että anonymiteetti päättyy työhaastatteluihin.

Mitä on anonyymi rekrytointi?

Anonyymissa rekrytoinnissa emme tehtävän kyselylomakkeella kysy, eikä meidän tarvitse tietää

  • nimeäsi
  • syntymäaikaasi
  • ikääsi
  • kansallisuuttasi
  • sukupuoltasi tai mitään sukupuoleesi viittaavaa
  • osoitettasi
  • äidinkieltäsi.

Valitsemme hakijat haastatteluun kyselylomakkeen vastausten perusteella. Kyselylomakkeeseen vastataan rekrytointijärjestelmässämme, kun jätät hakemuksen työtehtävään. Vastaustesi perusteella arvioimme, onko sinulla tarvittava osaaminen, koulutus ja kokemus työtehtävään.

Kun hakijat on kutsuttu haastatteluun, anonymiteetti päättyy ja rekrytoiva esihenkilö voi tutustua tarkemmin haastatteluun kutsuttujen hakijoiden tietoihin.

Ohjeita hakijalle anonyymiin rekrytointiin

Älä lähetä erillistä hakukirjettä hakemuksesi liitteenä. Anonyymissä rekrytoinnissa kyselylomake on työhakemuksesi.

Mieti, miten kerrot itsestäsi. Älä kerro tai paljasta sanavalinnoillasi itsestäsi henkilökohtaisia tietoja, jotka eivät ole tärkeitä työtehtävässä menestymisen kannalta.

Jos kerrot kyselylomakkeella itsestäsi henkilökohtaisia tietoja, tiedot piilotetaan ennen kuin rekrytoiva esihenkilö saa nähtäväkseen kyselylomakkeen vastaukset.

  1. Liitä hakemukseesi myös ajantasainen ansioluettelo. Sinun ei tarvitse anonymisoida ansioluettelosi tietoja. Tutustumme siihen vasta, kun sinut on kutsuttu haastatteluun.
  2. Sinun ei tarvitse täyttää työnantaja-, koulutus- tai kielitaitotietoja ehdokasprofiiliisi.
  3. Jos kyselylomakkeella antamiesi vastausten perusteella osaamisesi, työkokemuksesi ja koulutuksesi vastaavat valintavaatimuksiamme, saatamme kutsua sinut työhaastatteluun.
  4. Haastattelusta lähtien rekrytointi etenee ilman anonymiteettia. Keskustelet rekrytoivan esihenkilön kanssa kasvotusten työhaastattelussa.
  5. Mahdollisten suosittelijoiden tietoja pyydämme sinulta haastattelussa tai sen jälkeen.

Vinkkejä: näin haet työpaikkaa anonyymisti

Alla on kolme kuvitteellista esimerkkiä, joista voit saada vinkkejä siihen, kuinka kerrot omasta osaamisestasi, koulutuksestasi ja kokemuksestasi. Kun haet Kelaan töihin anonyymissä rekrytoinnissa, jätä kertomatta itsestäsi henkilökohtaiset tiedot, kuten esimerkiksi sukupuoli, ikä, kotipaikkakunta ja äidinkieli.

Esimerkki kuvitteellisesta työhakemuksesta:

  • Olen 28-vuotias nainen Helsingistä ja olen työskennellyt IT-alalla siitä alkaen, kun valmistuin tietojenkäsittelyn tradenomiksi Haaga-Heliasta.
  • Kirjoita sama asia esimerkiksi näin: Olen IT-alan ammattilainen ja olen työskennellyt IT-alalla siitä alkaen, kun valmistuin ammattikorkeakoulusta tietojenkäsittelyn tradenomiksi.

Esimerkki kuvitteellisesta työhakemuksesta:

  • Koska olin pitkään kolmen lapsen kanssa kotona koti-isänä, hallitsen nykyään myös työelämässä moninaisia ja kuormittavia tilanteita. Asiakaspalvelutyötä olen tehnyt jo armeijasta lähtien, noin 30 vuoden ajan.
  • Kirjoita sama asia esimerkiksi näin: Erilaiset kokemukset elämässä ja työssä ovat opettaneet minua hallitsemaan moninaisia ja kuormittaviakin tilanteita. Asiakaspalvelutyötä olen tehnyt useassa eri työpaikassa ja hallitsen erilaisia asiakastilanteita hyvin.

Esimerkki kuvitteellisesta työhakemuksesta:

  • Olen 30-vuotias venäläissyntyinen nainen, ja olen muuttanut Suomeen vuonna 2015. Ennen Suomeen muuttoani työskentelin Venäjällä kulttuurintutkijana. Nykyään opetan Helsingin yliopistossa viestintätieteitä.
  • Kirjoita sama asia esimerkiksi näin: Ammatiltani olen kulttuurintutkija. Juuri nyt opetan työkseni yliopistossa viestintätieteitä. Puhun ja kirjoitan sujuvasti useampaa kieltä. Kulttuurintutkimuksen opinnot ovat antaneet minulle ymmärrystä erilaisista kulttuureista.
Sivu päivitetty 25.9.2023