Asunnonvaihto

Sinun ei tarvitse tehdä Kelaan osoitteenmuutosta. Kela saa asiakkaiden osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä, joten riittää, että ilmoitat muutosta sinne. Muuttoilmoituksen voi tehdä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi, maistraatista tai postista saatavalla lomakkeella. Lain mukaan ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Uutta Kela-korttia ei tarvitse muuton vuoksi tilata.

Asunnonvaihto voi vaikuttaa seuraaviin Kelan etuuksiin, jolloin sinun pitää ilmoittaa muutosta myös Kelalle.

Eläkkeensaajan asumistuki

Eläkkeensaajan asumistuki on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella AE1.

Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki

Lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen yhteydessä maksettavat kuntalisät riippuvat kotikunnasta, joten ne on tarkistettava, jos kotikunta muuttuu. Kuntalisä maksetaan sen mukaan, missä kunnassa asiakas on kirjoilla kuun ensimmäisenä päivänä. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella WH1.

Sotilasavustuksen asumisavustus

Sotilasavustuksen asumisavustus on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella SA1.

Työttömyysturva

Jos muutat toiselle paikkakunnalle, käy ilmoittautumassa työttömäksi työnhakijaksi uuden kunnan työ- ja elinkeinotoimistossa. Kun täytät seuraavan työttömyysajan ilmoituksen verkossa tai lomakkeella TT2, ilmoita siinä, että olet muuttanut.

Yleinen asumistuki

Yleinen asumistuki on tarkistettava asunnon vaihtuessa. Voit tehdä tarkistuksen verkossa tai lomakkeella AT1.

OmaKelaan kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos täytät paperilomakkeen, voit postittaa sen mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen.

Muut asumiseen liittyvät muutokset

Myös muutos asukkaiden lukumäärässä voi vaikuttaa yleisen asumistuen, eläkkeensaajan asumistuen ja sotilasavustuksen suuruuteen.

Jos muutat avoliittoon tai erilleen avo- tai aviopuolisostasi, se voi vaikuttaa myös muihin etuuksiisi. Lue lisää sivuilta Muutto yhteen, Avioliiton solmiminen ja Muutto erilleen ja avioero.

Muuttosi voi vaikuttaa myös vanhaan asuntoon jäävien tai uudessa asunnossa kanssasi asuvien etuuksiin.

Jos muutat ulkomaille tai oleskelet ulkomailla tavallista lomamatkaa pidemmän ajan, sinun on aina ilmoitettava siitä Kelalle. Lue lisää Suomesta ulkomaille -osiosta.

Lue lisää