Jos jäät työttömäksi

Jos jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu mahdollisimman pian työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi. Sen jälkeen voit hakea työttömyyskorvausta joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Lue lisää osiosta Työttömät.

Tulojen pieneneminen vaikuttaa moniin Kelan maksamiin etuuksiin. Lue lisää sivulta Jos tulosi laskevat.

Elatustuki

Jos sinulla on elatusapuvelkaa, saatat olla oikeutettu maksuvapautukseen, kun tulosi pienenevät. Hae maksuvapautusta lomakkeella LC1.

Eläkkeensaajan asumistuki

Eläkkeensaajan asumistuen määrään vaikuttaa puolisoiden tulojen pieneneminen. Puolisosi tuki tulee tarkistaa, jos yhteenlaskettujen tulojenne määrä pienenee vähintään 460 e/v eli 38,33 e/kk. Tarkistuksen voi tehdä verkossa tai lomakkeella AE1.

Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki

Lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen tulosidonnaisen hoitolisän määrään vaikuttaa perheen tulojen muutos. Työttömyysturva lasketaan tuloksi. Tee tarkistus verkossa tai lomakkeella WH1.

Työmarkkinatuki

Työmarkkinatuesta vähennetään työnhakijan tai hänen avio- tai avopuolisonsa saama lasten kotihoidon tuki. Puolison saamaa kotihoidon tukea ei kuitenkaan vähennetä, jos puoliso hoitaa itse lasta, eikä hänellä ole itsellään oikeutta saada työttömyysturvaa lapsen hoitamisen tai samanaikaisesti maksettavan äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahan takia. Jos molemmat puolisot ovat työttömiä, vähennys tehdään sen puolison työmarkkinatuesta, joka saa lasten kotihoidon tukea.

Yleinen asumistuki

Kun tulosi pienenevät, sinulla voi olla oikeus yleiseen asumistukeen. Jos saat jo yleistä asumistukea, se pitää tarkistaa, jos tulosi laskevat vähintään 200 e/kk. Hae tukea tai sen tarkistusta verkossa tai lomakkeella AT1.

Verkkoasiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos täytät paperilomakkeen, voit postittaa sen mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen.