Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun

 

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun määrä tarkistetaan vuosittain. Maksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2022. Sinun täytyy maksaa se Kelalle sekä kevät- että syyslukukaudelta. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Jos olet ulkomailta Suomeen tullut vaihto-opiskelija etkä suorita tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun, sinun ei tarvitse maksaa maksua. Jos olet epävarma maksuvelvollisuudestasi, käy lukemassa, kenen pitää maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.
 
 1. Maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.
  • Voit maksaa maksun, vaikka et olisi vielä ilmoittautunut läsnä olevaksi.

  • Voit maksaa nyt sekä kevätlukukauden 2022 että syyslukukauden 2022 terveydenhoitomaksun.

  • Jos haet maksuun perustoimeentulotukea, maksa aina vain yhtä lukukautta koskeva maksu kerrallaan.

 2. Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi.
  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.

  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.

 3. Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa: Omat etuudet > Muut etuusasiat > Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu.
  • OmaKelasta voit siirtyä omaan verkkopankkiisi maksamaan maksun tai tulostaa maksutiedot itsellesi.

 4. Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela muistuttaa maksun maksamisesta. Jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen, Kela perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun. Jos et maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Jos et voi käyttää Kelan asiointipalvelua esimerkiksi siksi, ettei sinulla ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksa maksu Kelalle tilisiirtona.

 1. Käytä seuraavia maksuyhteystietoja:
  • Tilinumero (IBAN): FI06 5000 0120 4657 77

  • BIC-tunniste: OKOYFIHH  

  • maksun saaja: Kela

 2. Jos maksat ulkomailta, käytä seuraavia pankkiyhteystietoja:
  • OP Corporate Bank plc, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki, Finland

  • Käytä IBAN-tilinumeroa ja BIC-tunnistetta.

 3. Kirjoita maksun viestikenttään seuraavat tiedot:
  • opiskelijan nimi

  • opiskelijan henkilötunnus tai syntymäaika

  • teksti OTH

  • se, mitä lukukautta tai lukukausia maksu koskee eli kevät tai syksy 2022.

  • oppilaitoksen nimi.

Maksuunpanopäätöksen pyytäminen

Voit pyytää Kelalta maksuunpanopäätöksen velvollisuudestasi maksaa terveydenhoitomaksu. Voit pyytää päätöksen esimerkiksi, jos olet eri mieltä maksuvelvollisuudestasi eli siitä, oletko läsnä oleva tutkinto-opiskelija kyseisellä lukukaudella, voit hakea maksuunpanopäätökseen oikaisua.

Maksuunpanopäätöksellä Kela ratkaisee, täytyykö sinun maksaa terveydenhoitomaksu lukukaudelta. Kela tekee ratkaisun suorittamasi tutkinnon ja lukukauden läsnäolotietojesi perusteella.

Toimi näin

 1. Tee vapaamuotoinen pyyntö maksuunpanopäätöksestä suullisesti tai kirjallisesti.
  • Kirjallisen pyynnön voit toimittaa viestillä Kelan asiointipalvelun kautta, mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen tai postitse osoitteeseen Kelan perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA.

  • Suullisen pyynnön voit tehdä soittamalla Kelan perintäkeskukseen numeroon 020 634 4940.

 2. Kirjaa pyyntöön nimesi ja yhteystietosi. Kerro pyynnössä mitä lukukautta pyyntösi koskee, missä korkeakoulussa opiskelet, mitä tutkintoa suoritat ja milloin olet ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi korkeakouluun pyyntö koskevalle lukukaudelle. Esimerkiksi: ”Kevätlukukausi 2022, Turun ammattikorkeakoulu, ammattikorkeakoulututkinto. Ilmoittautuminen läsnä olevaksi 5.1.2022.”

 3. Vaikka pyydät päätöksen, sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu eräpäivään mennessä. Kela palauttaa maksun sinulle, jos et ole maksuvelvollinen kyseiseltä lukukaudelta.

Jos olet eri mieltä saamastasi maksuunpanopäätöksestä, voit tehdä siitä Kelalle oikaisuvaatimuksen. Kela tekee oikaisuvaatimuksestasi päätöksen, josta voit valittaa hallinto-oikeuteen.

Näin haet muutosta korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksuunpanopäätökseen