Jos sairastut ulkomailla

Kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa, saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla, jos sinulla on mukana eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saat matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Tilaa kortti hyvissä ajoin ennen matkaasi.

Pohjoismaissa et välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska saat hoidon myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella voit saada hoitoa paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esität Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joudut maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Korvaukset ulkomailla annetusta hoidosta

Jos sairastuit äkillisesti EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa, voit valita joko Suomen tai hoitoa antaneen maan lainsäädännön mukaisen korvauksen. Kummassakaan tilanteessa Kela ei voi etukäteen antaa tietoja korvauksen suuruudesta.

Suomen lainsäädännön mukainen korvaus tarkoittaa sitä, että kustannukset korvataan siten kuin olisit saanut hoitoa vastaavassa tilanteessa Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Kela kysyy tarvittavat tiedot kotikuntasi julkisen terveydenhuollon yksiköstä.

Jos valitset hoitoa antaneen maan lainsäädännön mukaisen korvauksen, Kela kysyy korvauksen määrää hoitoa antaneelta maalta.

Jos sairastuit EU- ja Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin ulkopuolella, saat saman korvauksen, jonka olisit saanut, jos olisit saanut hoitoa Suomen yksityisessä terveydenhuollossa. Usein korvaus on vain pieni osa maksamistasi kustannuksista.

Voit saada korvausta myös matkakustannuksista. EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa tehty matka korvataan lähimpään paikalliseen hoitopaikkaan. Jos sairastuit EU- ja Eta-maiden, Sveitsin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin ulkopuolella, et voi saada korvausta matkoista. Kun palaat Suomeen, matkasta korvataan vain se osa, joka on tehty Suomessa – esimerkiksi matka lentoasemalta sairaalaan. Huomaa, ettei esimerkiksi lentomatkaa ulkomailta Suomeen siis korvata. Korvausta maksetaan myös ulkomailla ostetuista lääkkeistä.

Näin haet korvausta sairaanhoidon kustannuksista

Jos olet maksanut ulkomailla saamasi sairaanhoidon kustannukset itse, voit hakea korvausta Kelasta hakemuslomakkeella Ulkomailla syntyneet sairaanhoitokustannukset SV 128 (pdf). Hae korvausta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun maksoit kustannukset. Voit saada korvausta missä tahansa maassa annetusta hoidosta.

Toimita hakemuksen liitteenä kopiot maksukuiteista, resepteistä ja saamasi selvitykset annetusta hoidosta. Tarvittaessa Kela pyytää sinua käännättämään selvitykset hoidosta, jota olet saanut.

Jos haet ensimmäistä kertaa etuutta Suomeen muuttosi jälkeen eikä oikeuttasi Kelan etuuksiin ole vielä selvitetty, ilmoita Suomeen muutostasi OmaKelassa. Voit myös täyttää ja toimittaa Kelaan lomakkeen Muutto Suomeen Y 77 (pdf).

Jos sinulle ei ole myönnetty etuutta ja olosuhteesi muuttuvat, voit hakea etuutta uudelleen. Olosuhteiden muutos voi olla esimerkiksi työn tuntimäärän tai palkan suureneminen vähimmäisedellytysten mukaiseksi. Tee myös tällöin OmaKelassa ilmoitus Suomeen muutosta tai liitä etuushakemukseesi ilmoitus Muutto Suomeen Y 77 (pdf).

Jos sinulle maksetaan Kelan etuutta ja olet muuttamassa ulkomaille, lue lisää etuuksien maksamisesta ulkomaille.

Tietoa terveyspalveluista ulkomailla

EU-terveydenhoito.fi-sivustolle on koottu tietoa terveydenhuollosta eri maissa. Tiedot on tarkoitettu avuksesi, kun matkustat ulkomailla ja tarvitset hoitoa äkillisen sairastumisen vuoksi. Tiedoista on apua myös silloin, jos haluat hakeutua ulkomaille hoitoon.

Lue lisää