Matkakorvauksen määrä ja omavastuu

Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on

  • sairaus
  • raskaus
  • synnytys
  • koronarokotuksen saaminen 
  • kuntoutus ja sinulla on Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätös.

Lue lisää siitä, mitä matkoja Kela korvaa:

Omavastuu on enintään 25 euroa

Maksat yhdensuuntaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Kela korvaa sen ylittävät kustannukset. Jos matkasi maksaa vähemmän kuin omavastuun, maksat matkan koko hinnan. .

Säilytä kuitti tai muu luotettava selvitys, josta näkyvät matkastasi aiheutuneet kustannukset (taksimatkoista omavastuukuitti tai vastaava). Kela voi pyytää sinulta kuittia myöhemmin.

Jos matkustat omalla autolla, Kela korvaa 0,20 e/km (30.6.2022 asti) siitä kustannusten osasta, joka ylittää omavastuun (25 e).  1.7. 2022 alkaen korvaus on 0,33 e/km. 

Kaikki matkat kerryttävät vuosiomavastuuta eli matkakattoa

Jos itse maksamasi matkakustannukset ylittävät kalenterivuoden aikana 300 euroa, et maksa loppuvuoden matkoistasi mitään. Tähän 300 euron vuosiomavastuuseen lasketaan mukaan yksittäisten matkojen omavastuut ja niitä pienemmät kustannukset.

Jos teet matkan omalla autolla tai julkisilla kulkuvälineillä, muista hakea korvausta myös omavastuuta pienemmistä matkakustannuksista. Myös ne kerryttävät vuosiomavastuuta. Korvaus täytyy hakea 6 kuukauden kuluessa siitä, kun matka on tehty.

Taksilla tehtyjen matkojen kustannukset kerryttävät automaattisesti omavastuuta. Niistä ei tarvitse hakea korvausta erikseen.

Kun vuosiomavastuu on täyttynyt

Kela seuraa vuosiomavastuun täyttymistä.

Kela välittää tiedon vuosiomavastuun täyttymisestä Kela-taksien tilausvälityskeskukselle. Tällöin taksinkuljettaja ei peri maksua matkastasi loppuvuoden aikana. Tarvitset silti todistuksen, että sinulla on oikeus taksin käyttöön.

Saat myös postitse omavastuukortin (SV 191). Jos joudut käyttämään ambulanssia tai matkustat taksilla Ahvenanmaalla, esitä kortti kuljettajalle.

Voit tulostaa OmaKelasta väliaikaisen todistuksen vuosiomavastuun täyttymisestä heti, kun vuosiomavastuusi on vahvistettu ja tieto siitä on postitettu sinulle. Voit myös ottaa kuvan näyttöruudusta, jossa väliaikainen todistus näkyy.

Jos sinulta peritään matkasta omavastuu, vaikka vuosiomavastuusi olisi täyttynyt, Kela palauttaa liikaa perityt omavastuut sinulle ilman erillistä hakemusta.