Brexitin siirtymäkausi päättyy, Kela selvittää uuden sopimuksen vaikutuksia sosiaaliturvaan

Ison-Britannian ja EU:n välisen erosopimuksen siirtymäkausi päättyy 31.12.2020. EU ja Iso-Britannia ovat saaneet uutta suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen 24.12.2020. Uutta sopimusta sovelletaan väliaikaisesti, kunnes se saadaan lopullisesti vahvistettua. Kela selvittää, miten uusi sopimus vaikuttaa sosiaaliturvaan.

Erosopimus turvaa jatkossakin niiden henkilöiden sosiaaliturvaoikeudet, jotka ovat liikkuneet EU-maiden ja Ison-Britannian välillä ennen 31.12.2020 tai ovat tällaisten henkilöiden perheenjäseniä. Maiden välillä liikkumisella tarkoitetaan muuttamista maasta toiseen tai työn tai opintojen aloittamista toisessa maassa. Siirtymäkauden jälkeen EU:n ja Ison-Britannian välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturva riippuu Ison-Britannian ja EU:n välisen uuden sopimuksen sisällöstä. Uusi sopimus koskee 1.1.2021 tai sen jälkeen liikkuvia henkilöitä. Kela selvittää parhaillaan, mitä vaikutuksia uudella sopimuksella on sosiaaliturvaan.

Ajantasaista tietoa Kelan brexit-sivulta

Tietoa brexitistä -sivulle on koottu tietoa siitä, miten brexit vaikuttaa sosiaaliturvaasi, jos asumisesi, työskentelysi tai opiskelusi Suomessa tai Isossa-Britanniassa on alkanut ennen siirtymäkauden päättymistä tai sen jälkeen.

Kela täydentää sivulle mahdollisimman pian tietoa uuden sopimuksen vaikutuksesta sosiaaliturvaan.

Lue lisää