Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt hankkia lääkkeitä Portugalissa – Suomessa lääkkeitä saa portugalilaisella ja kroatialaisella reseptillä

Suomalaisella sähköisellä reseptillä saa vähitellen ostaa lääkkeitä muissa Euroopan maissa ja muiden maiden resepteillä vastaavasti Suomessa. Portugalissa lääkkeitä voi hankkia suomalaisella reseptillä aluksi yhdestä apteekista. Palvelu laajenee jatkossa myös muihin apteekkeihin.

Lääkettä voi ostaa ulkomailla suomalaisella reseptillä, kunhan on antanut Omakanta-palvelussa suostumuksen, että tietoja saa luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille.

Reseptien liikkumisesta maiden välillä hyötyvät paitsi matkailijat myös ulkomailla asuvat ja ne, jotka työskentelevät muualla kuin omassa kotimaassaan.

– Portugalissa asuu suomalaisia, joille voi olla tarpeen hankkia lääkkeitä oman maansa sähköisellä reseptillä, sanoo asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista.

Ennen Portugalia suomalaisella reseptillä on voinut hankkia lääkkeitä Virossa ja Kroatiassa. Virossa tätä mahdollisuutta hyödynnetään jo ahkerasti.

– Vaikka matkailurajoitusten vuoksi reseptien toimitusmäärät ovat vaihdelleet kevään ja kesän aikana, heinäkuussa Viron apteekeista ostettiin lääkkeitä jo yli 800 kertaa suomalaisella reseptillä. Tämä vastasi viime vuoden heinäkuun tasoa, Sini Palo kertoo.

Näin ostat reseptilääkkeitä ulkomailla

Huomioi seuraavat seikat ennen kuin menet apteekkiin:

  • Lääkkeiden osto ulkomailla edellyttää, että olet antanut Omakanta-palvelussa suostumuksen siihen, että tiedot saa luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille. Ota apteekkiin mukaan passi tai henkilökortti.
  • Kela-korvaukset ulkomaan lääkeostoista voit hakea jälkikäteen Suomessa.
  • Ulkomailla ei voi hankkia huumaavia lääkkeitä eikä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä eli PKV-lääkkeitä, jotka vaativat alkuperäisen reseptin.
  • Portugalissa apteekkeja tulee mukaan vähitellen, joten varmista etukäteen, toimiiko eurooppalainen sähköinen resepti apteekissa.

Suomalaisista apteekeista lääkkeitä on tämän vuoden kesäkuusta alkaen voinut hankkia virolaisella reseptillä. Nyt lääkkeitä voi hankkia myös portugalilaisella ja kroatialaisella reseptillä ja vähitellen myös muiden Euroopan maiden resepteillä.

Lue lisää