Helpotusta työuupumukseen Oras-kuntoutuskurssilta

Huhtikuussa käynnistyy Kelan uusi Oras-kuntoutus. Se on tarkoitettu henkilöille, joiden uupumusoireet uhkaavat työkykyä.

Kun uupumusoireet uhkaavat työkykyä, apua voi löytyä Kelan uudelta Oras-kuntoutuskurssilta. Oras-kuntouksen tavoitteena on auttaa tunnistamaan uupumusta aiheuttavia tekijöitä ja auttaa löytämään konkreettisia keinoja oireiden hallintaan. Kurssille voivat hakea työelämässä olevat aikuiset, joilla on uupumusoireiden lisäksi muita mielenterveysoireita, kuten unettomuutta tai lievää masennusta.

Ryhmäkuntoutuksessa huomioidaan myös yksilölliset tarpeet

Suurin osa toiminnasta tapahtuu ryhmissä ja kurssin ohjelma määräytyy osallistujien yksilöllisten ja yhteisten tavoitteiden mukaan. Kurssiohjelmaa täydennetään tarpeen mukaan yksilöohjauksella.

Oras-kurssilta asiakas saa

  • tukea uuvuttavaan elämäntilanteeseen
  • vahvistusta itsetuntemukseen ja -arvostukseen
  • keinoja parantaa työ- ja toimintakykyä
  • keinoja huolehtia hyvinvoinnista
  • vahvistusta omiin voimavaroihin ja palautumiskeinoihin
  • keinoja hallita oireita ja tunnistaa uupumusta aiheuttavia tilanteita
  • vertaistukea.

Oras-kurssi kestää 15 vuorokautta, ja se järjestetään 3 jaksossa palveluntuottajan toimipisteessä. Asiakas voi yöpyä kuntoutuspaikassa tai käydä siellä päivittäin kotoa käsin.

Moniammatilliseen kuntoutustiimiin voi kuulua psykiatrian tai työterveyshuollon erikoislääkärin lisäksi esimerkiksi psykologi, psykoterapeutti, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Kuntoutuksessa voidaan tehdä yhteistyötä myös työterveyshuollon kanssa.

Kuntoutuksen hakeminen

Oras -kurssille hakemista varten asiakas tarvitsee lääkärinlausunto B:n, jossa suositellaan kuntoutusta. Lääkärinlausunto saa olla korkeintaan vuoden vanha. Hakemuslomakkeen (KU 132) saa osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.

Lue lisää