Eläkkeet kansainvälisissä tilanteissa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Eläkkeet kansainvälisisissä tilanteissa

Eläkettä voi karttua kaikista niistä maista, joissa olet asunut tai työskennellyt.

Brexitin vaikutukset eläkkeisiin

Iso-Britannia erosi EU:sta 1.2.2020. EU:n ja Ison-Britannian välinen erosopimus sisältää siirtymäkauden 31.12.2020 saakka. Ennen siirtymäkauden päättymistä EU-maiden ja Ison-Britannian välillä liikkuvien sosiaaliturva määräytyy jatkossa erosopimuksen mukaisesti.

Eläkkeen maksamiseen ei tule muutoksia siirtymäkaudella. Siirtymäkauden ajan voit hakea eläkettä samalla tavalla kuin EU- ja Eta-maasta tai Sveitsistä.

Katso tarkemmat ohjeet eläkkeen hakemisesta Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen.

Seuraa myös Tietoa brexitistä –sivuamme.  

EU- ja Eta-maat ja Sveitsi

Eläkettä karttuu kaikista niistä maista, joiden sosiaaliturvaan olet kuulunut. Kokonaiseläkkeesi muodostuu kaikkien näiden maiden yhteenlasketuista eläkkeistä. Kukin maa ratkaisee eläkehakemuksen oman eläkelainsäädäntönsä perusteella. Kela ja Eläketurvakeskus (etk.fi) avustavat sinua eläkkeiden hakemisessa.

Esimerkki

Suomalainen Riku asui ja työskenteli Belgiassa 10 kuukautta, Saksassa 9 kuukautta, Ranskassa 15 vuotta ja Italiassa 7 vuotta. Kun Riku päätti jäädä eläkkeelle, hän jätti eläkehakemuksen asuinmaansa eläkelaitokseen, joka välitti sen muihin maihin. Koska Riku oli asunut sekä Belgiassa että Saksassa alle vuoden, Ranska ja Italia ottivat niissä kertyneen vakuutusajan huomioon myöntäessään eläkkeen. Riku ei siis menetä Belgiassa ja Saksassa kertynyttä eläkettä.

Sosiaaliturvasopimusmaat

Suomi on solminut joidenkin maiden kanssa sosiaaliturvasopimuksia, joiden tarkoitus on muun muassa turvata eläkkeen myöntäminen ja maksaminen toiseen sopimusmaahan ja sopimusmaasta Suomeen. Eläkettä karttuu sosiaaliturvasopimusmaiden eläkelainsäädännön perusteella. Kela ja ETK avustavat sinua myös näiden maiden eläkkeiden hakemisessa.

Muut maat

Jos olet asunut jossain muussa kuin EU- ja Eta-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, sinulle on voinut karttua sieltä eläkettä. Sinun pitää itse selvittää kyseisen maan eläkelaitokselta oikeutesi eläkkeeseen.

Lue lisää

Mitä mieltä olet sivusta?