Eläkkeet kansainvälisisissä tilanteissa

Eläkettä voi karttua kaikista niistä maista, joissa olet asunut tai työskennellyt.

EU- ja Eta-maat ja Sveitsi

Eläkettä karttuu kaikista niistä maista, joiden sosiaaliturvaan olet kuulunut. Kokonaiseläkkeesi muodostuu kaikkien näiden maiden yhteenlasketuista eläkkeistä. Kukin maa ratkaisee eläkehakemuksen oman eläkelainsäädäntönsä perusteella. Kela ja Eläketurvakeskus avustavat sinua eläkkeiden hakemisessa.

Esimerkki

Suomalainen Riku asui ja työskenteli Belgiassa 10 kuukautta, Saksassa 9 kuukautta, Ranskassa 15 vuotta ja Italiassa 7 vuotta. Kun Riku päätti jäädä eläkkeelle, hän jätti eläkehakemuksen asuinmaansa eläkelaitokseen, joka välitti sen muihin maihin. Koska Riku oli asunut sekä Belgiassa että Saksassa alle vuoden, Ranka ja Italia ottivat niissä kertyneen vakuutusajan huomioon myöntäessään eläkkeen. Riku ei siis menetä Belgiassa ja Saksassa kertynyttä eläkettä.

Sosiaaliturvasopimusmaat

Suomi on solminut joidenkin maiden kanssa sosiaaliturvasopimuksia, joiden tarkoitus on muun muassa turvata eläkkeen myöntäminen ja maksaminen toiseen sopimusmaahan ja sopimusmaasta Suomeen. Eläkettä karttuu sosiaaliturvasopimusmaiden eläkelainsäädännön perusteella. Kela ja ETK avustavat sinua myös näiden maiden eläkkeiden hakemisessa.

Muut maat

Jos olet asunut jossain muussa kuin EU- ja Eta-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, sinulle on voinut karttua sieltä eläkettä. Sinun pitää itse selvittää kyseisen maan eläkelaitokselta oikeutesi eläkkeeseen.

Lue lisää