Ulkomaille vakinaisesti | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Ulkomaille vakinaisesti

Muutto EU- ja Eta-maahan tai Sveitsiin

Kansaneläkkeen maksaminen jatkuu, jos muutat EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin.

Muutto sosiaaliturvasopimusmaahan

Jos muutat sosiaaliturvasopimusmaahan, sopimukseen kuuluvien Kelan eläkkeiden maksaminen jatkuu tietyin edellytyksin.

Yhdysvaltojen, Kanadan, Chilen ja Israelin sosiaaliturvasopimukset koskevat vanhuus- ja perhe-eläkettä. Eläkkeiden maksaminen edellyttää, että olet asunut Suomessa vähintään 3 vuotta se jälkeen, kun olet täyttänyt 16 vuotta. Jos muutat Yhdysvaltoihin tai Kanadaan, myös maksussa olevaa työkyvyttömyyseläkettä voidaan jatkaa.

Jos muutat Australiaan, eläkkeesi määrä muuttuu, koska Australia ottaa tulona huomioon toisen sopimusmaan maksaman peruseläkkeen.

Muutto EU- ja Eta-maiden, Sveitsin ja sosiaaliturvasopimusmaiden ulkopuolelle

Jos muutat muuhun kuin EU-tai Eta-maahan, Sveitsiin tai sosiaaliturvasopimusmaahan, kansaneläkettä maksetaan enintään 1 vuoden ajan. Eläkkeen maksaminen keskeytetään kuitenkin ulkomaille muuttoa seuraavan kuukauden alusta, jos et ole asunut Suomessa välittömästi ennen ulkomaille muuttoasi vähintään 1 vuotta.

Eläkkeen tarkistaminen

Kansan- tai perhe-eläkkeesi tarkistetaan 2 vuoden välein. Palauta saamasi vastauslomake ajoissa Kelaan, jotta eläkkeen maksaminen ei katkea.

Eläkkeen maksaminen

Jos eläkettä maksetaan yhdestä EU- tai Eta-maasta toiseen, voit joutua maksamaan pankkien palvelumaksujen lisäksi siirtokustannukset. Jotta saat Kelan maksaman eläkkeen edullisesti tilillesi, ilmoita kirjallisesti Kelaan asuinmaasi pankin BIC-koodi ja siellä olevan tilisi IBAN-tilinumero. Voit saada eläkkeesi myös suomalaiselle tilille.

Sivu päivitetty 22.4.2021

Mitä mieltä olet sivusta?