Ajanvarausjärjestelmän käyttöehdot

Kelan ajanvarausjärjestelmässä voit varata puhelinajan Kelaan. Palveluun kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Kirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti.

Henkilöasiakkaat

Henkilöasiakas voi varata ajan itselleen tai asioida toisen puolesta. Henkilöasiakas voi varata, muokata tai peruuttaa varauksen verkossa.

Yhteistyökumppanit

Kelan yhteistyökumppani, kuten sosiaalipalvelujen tai terveydenhuollon työntekijä, voi varata ajan asiakkaansa puolesta, jos kumppanilla on tarvittava Suomi.fi-valtuus ja jos organisaation Y-tunnus on lisätty Kelan rekisteriin. Yhteistyökumppani voi myös tarkistaa tai peruuttaa asiakkaan varauksen, mutta ei muokata sitä.

Yhteistyökumppanilla on oikeus asioida vain sellaisten henkilöiden puolesta, jotka ovat antaneet yhteistyökumppanille luvan asiansa hoitamiseen ja tietojensa käsittelyyn. Hyväksymällä palvelun ehdot yhteistyökumppanin edustaja vakuuttaa, että hänellä on asiakkaan suostumus tietojensa käsittelyyn.

Yhteistyökumppani tarvitsee järjestelmän käyttämiseen asiakkaan henkilötunnuksen. Asiakkaan tiedoissa näytetään asiakkaan nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, jos ne ovat tiedossa. Asioinnin yhteydessä yhteistyökumppanin pitää varmistaa, että tiedot ovat ajan tasalla. Jos asiakkaalla on turvakielto, yhteystietoja ei näytetä. Järjestelmässä ei käsitellä asiakkaan etuuksiin liittyvää tietoa.

Henkilötietojen tallentaminen

Kun alat käyttää verkkoajanvarausta, annat rekisterinpitäjänä toimivalle Kelalle luvan kerätä, säilyttää ja tallentaa henkilötietojasi, jotka saadaan kirjautumisen yhteydessä.

Tallennettavia tietoja ovat kirjautuneen käyttäjän nimi ja henkilötunnus. Yhteistyökumppaneista tallennetaan lisäksi  organisaation yhteystiedot, kuten sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Tallennettujen tietojen avulla Kela voi tarvittaessa selvittää, kuka on hoitanut asiakkaan asioita ja muokannut tietoja.

Siirtymällä ajanvarausjärjestelmään sitoudut noudattamaan Kelan käyttöehtoja ja käsittelemään henkilötietoja huolellisesti. Käytön jälkeen ajanvarausjärjestelmästä pitää kirjautua ulos.