Hakemuksesta päätökseen

Kelan etuuksia on yleensä haettava. Vain sairaanhoitokorvauksia, lääkekorvauksia ja matkakorvauksia voit saada ns. suorakorvauksena ilman hakemusta.

Yhä useammin voit itse valita, haetko Kelan etuutta perinteisellä hakemuslomakkeella vai käytätkö verkkoasiointia. Kelan sähköiseen asiointipalveluun kirjaudut omilla verkkopankkitunnuksillasi tai sähköisellä henkilökortilla. Verkossa tehty hakemus kulkee automaattisesti oikeaan käsittelypaikkaan. Näet etuuksien hakutavat -sivulta, mitä etuuksia voi hakea verkossa ja mihin tarvitaan paperilomake.

Perinteisen hakemuslomakkeen saat Kelan palvelupisteestä tai voit tulostaa sen verkosta. Muista allekirjoittaa hakemuslomake. Perinteisen hakemuslomakkeen voit toimittaa postitse.

Opintotukea haet Kelalta ja koulumatkatuen hakemuksesi jätät aina oppilaitokseen.

Toimeentulotuessa Kela käsittelee hakemuksesi perustoimeentulotuen osalta. Samassa hakemuksessa voit myös ilmoittaa, jos haet täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea sellaisiin menoihin, joihin et voi saada perustoimeentulotukea. Kela voi pyynnöstäsi siirtää hakemuksesi näiltä osin kunnan käsiteltäväksi. Lue lisää.

Täytä tarkasti verkkopalvelussa kysytyt tai hakemuslomakkeessa ja sen liitteissä vaaditut tiedot. Kelassa tarkistetaan hakemuksen saavuttua, että siinä on päätöksen tekemistä varten riittävät tiedot ja selvitykset.

Lisäselvityksiä pyydetään tarvittaessa

Kelan on huolehdittava siitä, että tarpeelliset selvitykset ovat ratkaisua tehtäessä käytettävissä. Jos hakemuksesi tiedot ovat puutteelliset, sinulta pyydetään tarvittavat lisäselvitykset. Sinulle ilmoitetaan määräaika, johon mennessä lisätiedot on annettava. Kela voi ratkaista asian käytettävissä olevin tiedoin, jos et noudata määräaikaa. Kela voi myös itse hankkia lisäselvitykset, jos sillä on lain tai asetuksen perusteella oikeus ne saada.