Nainen pitää kädessään Kela-korttia

Tiesitkö, että...

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin.

Nainen pitää kädessään Kela-korttia

Kela-kortti

Kela-kortti on maksuton, ja se lähetetään automaattisesti kaikille Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluville. Kela-kortti lähetetään vastasyntyneelle, kun Kela saa nimitiedon maistraatista.

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin. Korttia näyttämällä saat apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluistasi, jolloin niistä vähennetään suoraan Kela-korvaus. Maksettavaksesi jää tällöin ainoastaan omavastuu.

Kela-korttiin merkitään myös tieto lääkkeiden erityiskorvausoikeudesta. Kela lähettää sinulle uuden kuvattoman Kela-kortin, jos saat uuden lääkkeiden erityiskorvausoikeuden.

Tarvitaanko Kela-kortti apteekissa?

Voit asioida apteekissa ilman Kela-korttia. Tällöin apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti. Apteekki saa palvelun kautta muun muassa tiedon asiakkaan lääkekaton täyttymisestä tai asiakkaalle myönnetystä uudesta korvausoikeudesta.

Koska apteekki näkee palvelusta asiakkaan henkilökohtaisia tietoja, asiakkaan pitää antaa apteekille lupa palvelun käyttämiseen näyttämällä Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä.

Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti esimerkiksi silloin, kun nimesi muuttuu ja ilmoitat muutoksesta maistraattiin.  Jos korttisi katoaa, voit tilata uuden kortin lähettämällä asiaa koskevan viestin Kelan asiointipalvelussa.  Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Jos muutat ulkomaille tilapäisesti tai pysyvästi, ilmoita siitä Kelaan. Kela selvittää oikeutesi sairausvakuutukseen ja Kelan etuuksiin. Jos et enää kuulu Suomen sairausvakuutuksen piiriin, sinulla ei ole oikeutta käyttää Kela-korttia, vaikka kävisitkin Suomessa.  

Jos taas muutat ulkomailta Suomeen tai aloitat työskentelyn Suomessa, voit hakea Kela-korttia lomakkeella SV 157. Postita lomake Kelaan, ja täytä lisäksi liite Y 77 Muutto Suomeen.

Henkilökortti sairausvakuutustiedoin

Henkilökorttiin ei enää merkitä sairausvakuutustietoja. Vuonna 2017 myönnettyä henkilökorttia ei voi käyttää Kela-kortin sijasta. Aiemmin myönnettyä, sairausvakuutustiedot sisältävää henkilökorttia voi edelleen käyttää Kela-kortin sijasta esimerkiksi lääkäriasemilla tai apteekeissa. Korttiin on voitu merkitä esimerkiksi tiedot erityiskorvattavista lääkkeistä, työpaikkakassaan kuulumisesta ja määräaikaisesti sairausvakuutetun vakuuttamisaika.

Lue lisää