Näin haet opintolainahyvitystä

Sinun ei yleensä tarvitse hakea opintolainahyvitystä. Kun olet suorittanut korkeakoulututkinnon, Kela lähettää sinulle päätöksen opintolainahyvityksestä seuraavan lukukauden loppuun mennessä.

Muista!

Sinun pitää hakea opintolainahyvitystä, jos haluat hyvityksen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon perusteella.

Sinun pitää ilmoittaa Kelalle ulkomailla suorittamasi korkeakoulututkinto. Jos haluat hyvityksen ulkomailla suorittamasi alemman korkeakoulututkinnon perusteella, sinun pitää sekä ilmoittaa tutkintosi Kelalle että hakea opintolainahyvitystä.

Kela voi tehdä päätöksen opintolainahyvityksestä vasta, kun se on saanut pankilta tiedon opintolainasi määrästä. Sinun ei kannata hakea opintolainahyvitystä ennen sitä.

 • kevätlukukauden aikana suoritetut tutkinnot: päätökset yleensä marraskuussa
 • syyslukukauden aikana suoritetut tutkinnot: päätökset yleensä huhtikuussa

Kela ei lähetä sinulle päätöstä, jos sinulla ei ole ollut opintolainaa korkeakouluopintojen aikana. Voi kuitenkin olla, että olet käyttänyt oikeutesi saada opintolainahyvityksen. Tarkista tietosi verkosta.

Esimerkki

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon toukokuussa 2019, saat opintolainahyvitystä koskevan päätöksen viimeistään joulukuussa 2019.

Alempi korkeakoulututkinto yliopistossa

Jos suoritat alemman korkeakoulututkinnon yliopistossa, voit päättää itse, haetko opintolainahyvitystä vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon.

 1. Täytä ja tulosta lomake opintolainahyvityshakemus OT 30 (pdf).
 2. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 3. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa.

Sinun pitää hakea hyvitystä kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta. Jos suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2018, hakemuksen on oltava Kelassa viimeistään 24.5.2020.

Sinun kannattaa hakea opintolainahyvitystä seuraavissa tilanteissa:

 • Suoritat vain alemman korkeakoulututkinnon.
 • Pidät opinnoissasi taukoa niin, että et ehdi suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa määräajassa.
 • Olet epävarma siitä, suoritatko ylemmän korkeakoulututkinnon ja milloin sen suoritat.
 • Suoritat alemman korkeakoulututkinnon ulkomailla ja ylemmän korkeakoulututkinnon Suomessa. Opintolainahyvityksesi voi olla suurempi alemman korkeakoulututkinnon perusteella.

Sinun ei kannata hakea opintolainahyvitystä seuraavassa tilanteessa:

 • Aiot suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon määräajassa ja nostaa opintolainaa myös sen aikana. Opintolainahyvityksesi on suurempi, jos säästät sen ylempään korkeakoulututkintoon.

Alemman korkeakoulututkinnon suorittamiseen käyttämäsi aika kuluttaa määräaikaa, jonka aikana sinun pitää suorittaa ylempi korkeakoulututkinto.

Korkeakoulututkinto ulkomailla

Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelaan kahden vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Jos tutkinnon suorittamispäivä on esimerkiksi 24.5.2018, ilmoituksen on oltava Kelassa viimeistään 24.5.2020.

 1. Täytä ja tulosta lomake Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT 29 (pdf).
 2. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA. Liitteet voit lähettää myös viestinä asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 3. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa.

Jos olet suorittanut ulkomailla alemman korkeakoulututkinnon, ilmoita myös se. Päätä sen jälkeen, haetko opintolainahyvitystä tämän tutkinnon perusteella vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon. Hae opintolainahyvitystä opintolainahyvityshakemuksella OT 30 (pdf) kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta.

Jos käytät opintolainahyvityksen ylemmän korkeakoulututkinnon perusteella, ilmoita tutkinto Kelaan 2 vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Tee se lomakkeella Ilmoitus ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritetusta tutkinnosta OT 29 (pdf). Hakemuslomaketta OT 30 ei tarvita, kun on kyse ylemmästä korkeakoulututkinnosta.

Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen

Saat hylkäävän päätösehdotuksen, jos opiskeluaikasi on ollut liian pitkä tai lainamääräsi on liian pieni. Jos saat hylkäävän päätösehdotuksen, voit määräajan kuluessa pyytää asiasi uudelleenkäsittelyä ja selvittää esimerkiksi syyt, joiden vuoksi opintosi ovat viivästyneet. Kun uudelleenkäsittelypyyntösi on käsitelty, saat päätöksen opintolainahyvityksestä. Jos et ole tyytyväinen päätökseen, voit valittaa siitä opintotuen muutoksenhakulautakuntaan.

Lue lisää