Ukrainasta Suomeen tuleva voi saada oikeuden suurimpaan osaan Kelan etuuksista, jos Kela arvioi henkilön asuvan Suomessa vakinaisesti tai jos hän työskentelee Suomessa ja työstä saatava palkka on vähintään 741,75 e/kk.
Tilapäinen suojelu
Kuten turvapaikanhakijoilla myös tilapäistä suojelua hakevilla ja saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja saada vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita. He saavat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita, vastaanottorahaa ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluita, ja heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan. Halutessaan he voivat järjestää asumisensa myös itse. Tilapäistä suojelua saavilla on oikeus tehdä työtä ja opiskella.
Jos tilapäistä suojelua saava henkilö on muuttanut Suomeen Ukrainan sodan alkamisen jälkeen eikä hänellä ole aiempia siteitä Suomeen, hän ei yleensä voi saada Kelan etuuksia. Tilapäistä suojelua saavalla voi olla oikeus Kelan asumisperusteisiin etuuksiin, jos Kela arvioi hänen asuvan Suomessa vakinaisesti. Arvio perustuu kokonaisharkintaan.
Kela voi katsoa henkilön asuvan vakinaisesti Suomessa, jos
- hänen perheenjäsenensä (puoliso tai alaikäinen lapsi) asuu jo Suomessa
- hän on aiemmin asunut Suomessa
- hän työskentelee tai opiskelee Suomessa vähintään kaksi vuotta.
Oikeuden Kelan etuuksiin voi saada myös silloin, jos työskentelee Suomessa ja palkka on vähintään 741,75 e/kk.
Turvapaikanhakija on vastaanottopalveluiden piirissä
Jos Suomeen saapuva henkilö on hakenut turvapaikkaa, hän on vastaanottopalveluiden piirissä. Silloin vastaanottokeskus järjestää hänen toimeentulonsa ja muut palvelut oleskelulupaprosessin ajan. Turvapaikanhakija ei voi saada Kelan etuuksia.
Jos henkilö ei ole hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua eikä siten voi turvata toimeentuloaan vastaanottopalveluiden avulla, hänellä voi olla oikeus vähintään välttämättömään osuuteen perustoimeentulotuesta, jos hän on tuen tarpeessa. Välttämätön osuus perustoimeentulotuesta tarkoittaa elintarvikkeita ja välttämättömiä reseptilääkkeitä, ja niihin myönnetään maksusitoumukset. Henkilön on kuitenkin ensin selvitettävä, voiko hän turvata elantonsa muulla tavoin, esimerkiksi säästöillään tai rahansiirtomahdollisuuksia käyttämällä.
Lue lisää: