Ändringar i anvisningarna om distanstjänster
I de undantagsförhållanden som rått under coronavirusepidemin har FPA godkänt att serviceproducenten och arbetsgivaren kommer överens om distanstjänster t.ex. per e-post. Överenskommelsen ska dokumenteras i företagshälsovårdens handlingar nu, då undantagsförhållandena har upphört. Läs mer om ersättning för företagshälsovårdstjänster som ges på distans och telefonsamtal inom företagshälsovården (Samarbetspartner).
Coronavaccinationer (Covid-19) ersätts
Arbetsgivaren kan ansöka om ersättning för coronavirusvaccinationer antingen som en del av kostnaderna för företagshälsovården eller från sjukvårdsförsäkringen.
FPA betalar ersättning för coronavaccinationer som en del av den förebyggande företagshälsovården (ersättningsklass I), om arbetsgivaren har betalat de kostnader som vaccinationerna medför. Ersättning betalas endast för de kostnader som uppkommer av att vaccinet ges. För vaccinpreparaten betalas ingen ersättning, eftersom preparaten är avgiftsfria för serviceproducenten. Läs mer: Arbetsgivaren kan få ersättning för coronavaccinationer som getts inom företagshälsovården (Samarbetspartner).
Ett alternativ är att ansöka om ersättning från sjukvårdsförsäkringen, varvid arbetsgivaren betalar självriskandelen till serviceproducenten för arbetstagarens räkning. På det här sättet räcker den avtalade maximimängden företagshälsovård bättre till för den övriga företagshälsovården. I arbetsgivarens bokföring ska de kostnader som ersätts i form av sjukvårdsersättning hållas separat från de kostnader som uppkommit för ordnande av företagshälsovård, så att man inte ansöker om ersättning två gånger. Läs mer: FPA fortsätter att ersätta arbetsgivarna för kostnaderna för coronavaccinationer (Arbetsgivare).
Coronavirustester ersätts
Arbetsgivaren kan ansöka om ersättning för coronavirustester antingen som en del av kostnaderna för företagshälsovården eller från sjukvårdsförsäkringen.
Coronavirus- och antikroppstesterna ger rätt till ersättning för företagshälsovård från och med 1.4.2020 om man i avtalet om företagshälsovård har kommit överens om att ordna sjukvård som omfattar laboratorieundersökningar. Dessutom ska arbetsgivaren och serviceproducenten skriftligen komma överens om coronavirus- och antikroppstester innan testningen inleds. Kostnaderna hör till ersättningsklass II, vilket betyder att endast testning av personer med symtom berättning till ersättning. Vid ersättning av kostnaderna förutsätts det att testerna utförs i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets och Institutet för hälsa och välfärds provtagningskriterier och enligt övriga bestämmelser och anvisningar från myndigheterna. Observera att självtester (COVID-19-hemtester) inte ersätts som företagshälsovårdskostnader. Läs om hur man söker ersättning för företagshälsovård (Arbetsgivare).
Ett alternativ är att ansöka om ersättning från sjukvårdsförsäkringen, som kan ge arbetsgivaren ersättning för PCR-tester som arbetsgivaren betalat för sina anställdas del. Testerna görs separat från den egentliga företagshälsovården på så sätt att arbetsgivaren ingår ett separat avtal om testerna med den serviceproducent som arbetsgivaren valt. På det här sättet räcker den avtalade maximimängden företagshälsovård bättre till för den övriga företagshälsovården. I arbetsgivarens bokföring ska de kostnader som ersätts från sjukvårdsförsäkringen hållas separat från de kostnader som uppkommit för ordnande av företagshälsovård, så att man inte ansöker om ersättning två gånger. Läs mer: De temporära ändringarna i sjukförsäkringslagen fortsätter att gälla till årets slut (Samarbetspartner).
Intyg för ansökan om dagpenning vid smittsam sjukdom
En person som smittats med coronaviruset kan ansöka om dagpenning vid smittsam sjukdom också med ett intyg som utfärdats av en läkare eller hälsovårdare som arbetar inom företagshälsovården när coronavirussmittan har konstaterats på ett tillförlitligt sätt, dvs. med ett laboratoriebekräftat PCR-test eller ett antigentest. De företagshälsovårdskostnader som arbetsgivaren har för intyget kan ersättas av FPA som en del av den förebyggande företagshälsovården (ersättningsklass I). Kostnaderna för att utfärda intyget antecknas i ansökan om ersättning för företagshälsovård under punkten Uppföljning av hälsotillståndet och av arbets- och funktionsförmågan. Intyget ska avse frånvaro som började 1.1.2022 eller senare. Ändringen gäller fram till 31.12.2022. Läs mer: Intyg för dagpenning vid smittsam sjukdom (Samarbetspartner)
FPA:s ersättningspraxis har ändrats så att arbetsgivarna oberoende av omfattningen på avtalet om företagshälsovård kan erbjuda sina anställda möjligheten att ansöka om intyg för dagpenning vid smittsam sjukdom från företagshälsovården. I övriga fall måste arbetsgivaren uppge de kostnader som uppkommit för sjukvården i ersättningsansökan som en del av sjukvårdskostnaderna (ersättningsklass II). Det här undantagsförfarandet gäller även företagare.
Arbetsplatsutredningar
Statsrådet har fattat ett principbeslut enligt vilket den nationella rekommendationen om distansarbete upphörde i slutet av februari 2022. Således förutsätter FPA i samband med ersättning av kostnader för företagshälsovård att arbetsplatsbesök i samband med arbetsplatsutredningar (grundläggande utredning) nu görs också på de arbetsplatser där besöken flyttats framåt på grund av coronaepidemin. Läs mer (stm.fi)
Anvisningar som gällde när de nationella rekommendationerna om distansarbete var i kraft: Vid behov bedömer de yrkesutbildade personerna inom företagshälsovården i samarbete med arbetsgivaren behovet av att på grund av coronavirusepidemin skjuta upp arbetsplatsutredningen. Vid bedömningen beaktas bl.a. branschen och tidigare gjorda arbetsplatsutredningar. Åtminstone ska en förhandsutredning på arbetsplatsen inledas, även om det inte är möjligt att besöka arbetsplatsen. Förhandsutredningen kan genomföras med hjälp av olika distanslösningar. Behovet och motiveringarna till att skjuta upp arbetsplatsutredningen ska antecknas i verksamhetsplanen för företagshälsovården eller i bilagorna till den. Anteckningen ska grunda sig på arbetsgivarens uppdaterade riskbedömning och företagshälsovårdens bedömning. Dessutom kan en närmare utredning ges på blanketten SV 98 TTHr / SV 98a TTHr i punkt 13 Ytterligare uppgifter. Besök på arbetsplatsen i anslutning till arbetsplatsutredningarna (grundläggande utredning) ska göras på arbetsplatserna så snart som de yrkesutbildade personerna inom företagshälsovården och arbetsgivaren bedömer att det är möjligt. (Uppdaterad 13.5.2022)
Obs. Ersättning betalas inte för kostnader för munskydd och andningsskydd. Läs mer här: Får arbetsgivaren ersättning för terminalglasögon eller annan personlig skyddsutrustning eller hjälpmedel som arbetstagarna använder? (Samarbetspartner)