Erityisäitiysraha

Voit saada erityisäitiysrahaa, jos raskautesi aikana joudut olemaan poissa työstä ennen varsinaista äitiysrahakautta, mikäli

 • joudut työssäsi alttiiksi kemiallisille aineille, säteilylle tai tarttuvalle taudille
 • vaaratekijät eivät ole vältettävissä työssäsi eikä
 • työnantajasi pysty järjestämään sinulle muita työtehtäviä raskauden ajaksi.

Erityisäitiysrahan perusteena olevat vaaratekijät on määritelty sairausvakuutusasetuksessa.

Ehtona on myös se, että olet ollut oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää juuri ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Vakuutusaikaan voidaan laskea mukaan vakuutusaikaa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Israelissa. Jos muutat Suomeen ulkomailta, lue lisää osiosta Ulkomailta Suomeen.

Hae erityisäitiysrahaa nopeasti verkosta

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus

Erityisäitiysraha ei vähennä varsinaista äitiysrahaa. Sitä maksetaan siihen saakka, kunnes äitiysrahakausi alkaa. Jos työolot tehdään turvallisiksi tai työsuhde päättyy, lakkaa myös erityisäitiysraha. Et voi erityisäitiysrahan aikana työskennellä myöskään toisen työnantajan palveluksessa.

Saat erityisäitiysrahaa saman verran kuin äitiysrahaa. Jos saat erityisäitiysrahan ajalta palkkaa, työnantaja hakee päivärahan Kelasta palkan maksua vastaavalta ajalta.

Hakeminen

 1. Hae erityisäitiysrahaa 4 kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin jäät pois töistä.

 2. Hae erityisäitiysrahaa verkossa. Asiointipalveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Erityisäitiysrahahakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Vanhempainpäiväraha.

 3. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi:
  • lääkärin tai terveyskeskuksen antama selvitys raskaudesta (esim. SV 75)
  • työterveyslääkärin kirjoittama lausunto työssä tai työolosuhteissa olevasta vaarasta sikiön kehitykselle ja raskaudelle (SV 97)
  • työnantajan täyttämä ilmoitus työolosuhteista ja työstä poissaolosta (SV 96).
 4. Kun haet erityisäitiysrahaa, voit samalla kertaa hakea myös äitiys- ja vanhempainrahaa, jos raskautesi on kestänyt 154 päivää.
 5. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa äidin vanhempainetuushakemuksen (SV 9). Paperihakemuksen sekä tarvittavat liitteet voit joko postittaa Kelaan tai tuoda ne lähimpään palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen.

Lue lisää