Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut
Jos kuljet kouluun julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella, et yleensä maksa matkalipusta itse mitään. Kela maksaa koulumatkatuen lipun myyjälle, koulukuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun HSL-alueella ostat matkalipun itse ja Kela maksaa koulumatkatuen sinulle.
Matkahuollon linja-auto tai Waltti-liikenne
Jos kuljet Matkahuollon tai Waltti-liikenteen linja-autolla, toimi näin:
- Täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf).
- Jätä hakemuslomake oppilaitokseesi. Siellä tiedot tarkistetaan, ja saat ostotodistuksen, johon on merkitty lipun ostokertojen määrä ja ostoajankohdat.
Ostotodistuksen tiedot ladataan matkakortille, ja ostotodistus jää lipun myyjälle.
Kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, saat matkalipun maksutta. Lipun myyjä laskuttaa koulumatkatuen Kelalta.
Lipun voi ostaa 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu täytyy ladata viimeistään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää. Valmistumisen tai opintojen keskeyttämisen jälkeen et saa ladata uusia lippuja, mutta voit käyttää kortillasi jo olevat matkat loppuun.
Jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, lipun hinnalla ei ole vähimmäisrajaa.
Jos olet ostanut matkalipun ilman ostotodistusta, voit saada koulumatkatuen jälkikäteen tilillesi. Ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea maksetaan enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Koulumatkatukena voidaan korvata halvin mahdollinen lippu.
Waltti-liikenne tarkoittaa kaupunkien ja ELY-keskusten järjestämää linja-autoliikennettä. Oman alueesi tiedot näet Waltin verkkosivuilta tai kaupunkien julkisen liikenteen verkkosivuilta.
Muu julkinen liikenne
Jos kuljet muulla julkisella liikenteellä kuin Matkahuollon tai Waltti-liikenteen linja-autolla, et voi käyttää ostotodistusta. Toimi näin:
- Täytä koulumatkatukihakemus KM 1(pdf) ja jätä se oppilaitokseesi.
- Osta koulumatkallesi matkalippu.
Kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, tuen määrä on matkalipun hinta.
Kela maksaa koulumatkatuen kuukausittain pankkitilillesi.
Muuta julkista liikennettä ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudun julkinen liikenne (HSL), tilausliikenne ja VR:n junaliikenne. Tampereen Nysse- ja Turun Föli-liikenne ovat koulumatkatuessa poikkeuksellisesti koulukuljetusta.
Oppilaitos tai kunta voi järjestää koulukuljetuksen tai ostaa sinulle matkaliput koulumatkalle.
Jos käytät koulukuljetusta, täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi.
Kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, et maksa koulukuljetuksesta. Kela maksaa koulumatkatukesi suoraan kuljetuksen järjestäjälle.
Lisätietoa koulukuljetuksesta saat oppilaitoksestasi. Tampereen Nysse- ja Turun Föli-liikenne ovat koulumatkatuessa poikkeuksellisesti koulukuljetusta.
Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Sinun täytyy kuitenkin ensin selvittää, voitko kulkea koulumatkasi julkisilla liikennevälineillä.
Voit saada koulumatkatukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa:
- Koulumatkaa, jonka varrella ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, on yhteen suuntaan yli 5 kilometriä.
- Edestakainen koulumatkasi kestää julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
- Koulumatka on sinulle vaikea esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia.
- Voit käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta vain enintään 6 yhdensuuntaisella koulumatkalla viikossa. Sinun täytyy siis viikon aikana järjestää kulkutapasi itse vähintään 4 yhdensuuntaisella koulumatkalla.
- Koulumatkasi tai kulkutapasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana.
Jos kuljet itse järjestämälläsi kulkutavalla
- täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi
- Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi
- koulumatkatuesta ei vähennetä omavastuuosuutta, kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen.
Tuen määrä riippuu matkan pituudesta, ja siinä huomioidaan aina sekä meno- että paluumatka. Voit laskea arvion koulumatkatuen määrästä koulumatkatuen laskurilla. Kela korvaa itse järjestetyn kulkutavan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti yhdensuuntaista matkaa kohti. Jos matkasi yhteen suuntaan on yli 100 kilometriä, maksat yli menevältä osalta matkakustannuksesi itse.
Voit joutua käyttämään useita eri kulkutapoja, jos kuljet esimerkiksi bussilla tai itse järjestämälläsi tavalla lähijunan asemalle.
Jos joudut päivittäisellä koulumatkallasi käyttämään useita kulkutapoja, tuki määritellään ja maksetaan kultakin vähintään 5 kilometrin mittaiselta matkaosuudelta. Jos esimerkiksi matkustat bussilla juna-asemalle vähintään 5 kilometriä ja sitten junalla vähintään 5 kilometriä, voit saada tukea molemmilta matkaosuuksilta. Jos menomatkan kulkutapa on eri kuin paluumatkan kulkutapa, tuki voidaan myöntää itse järjestetyn kulkutavan mukaan.
Jos käytät useampaa kulkutapaa
- täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja ilmoita siinä koko koulumatka mukaan lukien matkaosuudet, jotka kuljet kävellen
- palauta hakemus oppilaitokseesi
Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi. Päätöksessä kerrotaan, paljonko saat tukea.
Muut kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetut
Jos kuljet kouluun julkisilla liikennevälineillä, maksat puolen kuukauden matkalipusta enintään 21,50 e/kk ja koko kuukauden matkalipusta enintään 43 e/kk. Kela maksaa yli menevän hinnan koulumatkatukena kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi.
Matkahuollon linja-auto tai Waltti-liikenne
Jos kuljet Matkahuollon tai Waltti-liikenteen linja-autolla, toimi näin:
- Täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf).
- Jätä hakemuslomake oppilaitokseesi. Siellä tiedot tarkistetaan, ja saat ostotodistuksen, johon on merkitty lipun ostokertojen määrä ja ostoajankohdat.
Ostotodistuksella voit ostaa lipun Matkahuollon tai Waltti-liikenteen lipunmyynneistä. Kun ostat ensimmäisen kerran matkalippua, ostotodistuksen tiedot ladataan matkakortille ja ostotodistus jää lipun myyjälle.
Omavastuusi on puolen kuukauden matkalipusta enintään 21,50 e/kk ja koko kuukauden matkalipusta enintään 43 e/kk. Lipun myyjä laskuttaa koulumatkatuen Kelalta.
Voit ostaa lipun 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa viimeistään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää. Valmistumisen tai opintojen keskeyttämisen jälkeen et saa ostaa uusia lippuja, mutta voit käyttää kortillasi jo olevat matkat loppuun.
Jos kuljet Matkahuollon linja-autolla, puolen kuukauden lipun hinnan täytyy olla yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinnan yli 54 euroa, jotta voit saada koulumatkatukea. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada koulumatkatukea.
Jos Waltti-liikenteessä kulkemasi matkaosuus on alle 10 kilometriä, puolen kuukauden lipun hinnan täytyy olla yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinnan yli 54 euroa, jotta voit saada oppilaitoksesta ostotodistuksen lipun ostoon. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada ostotodistusta. Sinulla voi kuitenkin olla oikeus koulumatkatukeen, jos Waltti-liikenteen lisäksi käytät koulumatkallasi jotakin muuta kulkutapaa (esimerkiksi mopoa) ja tämän kulkutavan mukainen matkaosuus on vähintään 5 km. Jos saat koulumatkatukea tällaiseen yhdistelmämatkaan, tuki maksetaan tilillesi.
Jos Waltti-liikenteessä kulkemasi matka on vähintään 10 km, lipun hinnalla ei ole vähimmäisrajaa. Tällöin voit saada ostotodistuksen Waltti-lipun ostamista varten, vaikka kuukausilipun hinta olisi 54 euroa tai vähemmän. Waltti-liikenne tarkoittaa kaupunkien ja ELY-keskusten järjestämää linja-autoliikennettä. Oman alueesi tiedot näet Waltin verkkosivuilta tai kaupunkien julkisen liikenteen verkkosivuilta.
Jos olet ostanut matkalipun ilman ostotodistusta, voit saada koulumatkatuen jälkikäteen tilillesi. Ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea maksetaan enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Koulumatkatuki määräytyy halvimman mahdollisen lipun hinnan perusteella.
Muu julkinen liikenne
Jos kuljet muilla julkisilla liikennevälineillä kuin Matkahuollon tai Waltti-liikenteen linja-autolla, et voi käyttää ostotodistusta. Toimi näin:
- Täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi.
- Osta koulumatkallesi matkalippu.
Voit saada koulumatkatukea, jos puolen kuukauden lipun hinta on yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinta on yli 54 euroa. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada koulumatkatukea.
Kela maksaa koulumatkatuen kuukausittain pankkitilillesi. Tuen määrä saadaan vähentämällä halvimman opiskelijalle myytävän puolen kuukauden lipun hinnasta 21,50 euron omavastuu ja koko kuukauden lipun hinnasta 43 euron omavastuu.
Muuta julkista liikennettä ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudun julkinen liikenne (HSL), tilausliikenne ja VR:n junaliikenne. Tampereen Nysse- ja Turun Föli-liikenne ovat koulumatkatuessa poikkeuksellisesti koulukuljetusta.
Oppilaitos tai kunta voi järjestää koulukuljetuksen tai ostaa sinulle matkaliput koulumatkalle. Jos käytät koulukuljetusta, maksat kuljetuksen järjestäjälle enintään 21,50 e/kk, kun koulumatkapäiviä on kalenterikuukaudessa 10–14, ja enintään 43 e/kk, kun koulumatkapäiviä on kalenterikuukaudessa 15 tai enemmän.
Jos käytät koulukuljetusta, täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi. Kela maksaa koulumatkatukesi suoraan kuljetuksen järjestäjälle.
Lisätietoa koulukuljetuksesta saat oppilaitoksestasi. Tampereen Nysse- ja Turun Föli-liikenne ovat koulumatkatuessa poikkeuksellisesti koulukuljetusta.
Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Sinun pitää ensin selvittää, voitko kulkea koulumatkasi julkisilla liikennevälineillä.
Voit saada koulumatkatukea itse järjestämäsi kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa:
- Koulumatkaa, jonka varrella ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, on yhteen suuntaan yli 5 kilometriä.
- Edestakainen koulumatkasi kestää julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
- Koulumatka on sinulle vaikea esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia.
- Voit käyttää julkista liikennettä tai koulukuljetusta vain enintään 6 yhdensuuntaisella koulumatkalla viikossa. Sinun on siis viikon aikana järjestettävä kulkutapasi itse vähintään 4 yhdensuuntaisella koulumatkalla.
- Koulumatkasi tai kulkutapasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana.
- Jos kuljet itse järjestämälläsi kulkutavalla, täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi. Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi.
Tuen määrä riippuu matkan pituudesta, ja siinä huomioidaan aina sekä meno- että paluumatka. Voit arvioida koulumatkatuen määrän koulumatkatuen laskurilla. Kela korvaa itse järjestetyn kulkutavan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti yhdensuuntaista matkaa kohti. Jos matkasi yhteen suuntaan on yli 100 kilometriä, maksat yli menevältä osalta matkakustannuksesi itse.
Voit joutua käyttämään useita eri kulkutapoja, jos kuljet esimerkiksi bussilla tai itse järjestämälläsi tavalla lähijunan asemalle. Jos joudut päivittäisellä koulumatkallasi käyttämään useita kulkutapoja, tuki määritellään ja maksetaan kultakin vähintään 5 kilometrin mittaiselta matkaosuudelta. Jos esimerkiksi matkustat bussilla juna-asemalle vähintään 5 kilometriä ja sitten junalla vähintään 5 kilometriä, voit saada tukea molemmilta matkaosuuksilta. Jos menomatkan kulkutapa on eri kuin paluumatkan kulkutapa, tuki voidaan myöntää itse järjestetyn kulkutavan mukaan.
Jos käytät useampaa kulkutapaa, toimi näin:
- Täytä koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja ilmoita siinä koko koulumatka mukaan lukien matkaosuudet, jotka kuljet kävellen.
- Palauta hakemus oppilaitokseesi.
Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi. Päätöksessä kerrotaan, paljonko saat tukea.