Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa hakemuslomakkeen Eurooppalainen sairaanhoitokortti (SV 193) ja postittaa sen Kelaan.

Kortti kätevästi verkosta

Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelan asiointipalvelussa.

Hae korttia

Voit tilata verkkoasiointipalvelussa eurooppalaisen sairaanhoitokortin myös lapsellesi.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti postitetaan kotiin 2 viikon kuluessa. Jos et ehdi saada korttia ennen matkalle lähtöä, voit pyytää eurooppalaisen sairaanhoitokortin väliaikaisesti korvaavan todistuksen. Saat sen soittamalla Kelan puhelinpalveluun tai asioimalla Kelan palvelupisteessä. Todistus on voimassa ulkomailla oleskelusi ajan, kuitenkin enintään 6 kuukautta.

Jos äidillä on eurooppalainen sairaanhoitokortti ja vastasyntyneellä lapsella ei ole, lapsi voi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa paikallisen omavastuun hinnalla vain, jos kyseessä on synnytyksessä tai välittömästi sen jälkeen tarvittava hoito (esim. keskosen tehohoito). Jos kyse on muusta hoidosta, lapsella tulee olla oma eurooppalainen sairaanhoitokortti tai sen väliaikaisesti korvaava todistus.

Kortti uusitaan automaattisesti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa enintään 2 vuotta. Saat uuden kortin automaattisesti, jos olet edelleen sairausvakuutettu Suomessa tai Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Kun olet saanut uuden kortin, leikkaa vanha kortti kahtia ja heitä se pois.

Lue lisää