Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoidon ulkomailla myös koronatilanteessa – vältä kuitenkin kaikkea matkustamista

Kelaan on tullut kysymyksiä, miten ulkomailla sairastunut saa hoidon koronatilanteessa. EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä sairauden vuoksi tarvittava hoito pitäisi saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla kuten ennenkin. Hallituksen ohjeen mukaisesti kaikkea matkustamista tulee nyt kuitenkin välttää.

EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä lääketieteellisesti välttämättömän hoidon saa paikallisen asiakasmaksun hinnalla, jos hoidon antajalle näyttää Kelan myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että henkilö palaa kotimaahansa. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Koronaviruksen hoidon saa eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä paikallisen asiakasmaksun hinnalla.  

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvita eurooppalaista sairaanhoitokorttia, vaan hoidon saa esittämällä passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Hoitoa saa myös Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa, kun näyttää passin. Australian julkisessa terveydenhuollossa saa hoitoa, kun esittää Kela-kortin ja passin.

Jos matkailija sairastuu koronaan WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä soveltavassa maassa, tulisi henkilön saada koronan hoito maksutta. 

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa välttämättömän hoidon myös Suomessa

Toisen maan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon myös Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Suomi laskuttaa hoidon kustannukset jälkikäteen henkilön kotimaalta.

Pohjoismaalaiset eivät välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia Suomessa, vaan hoidon saa myös esittämällä passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Isosta-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista tulleet voivat esittää eurooppalaisen sairaanhoitokortin tai passin.

Jos henkilöllä on Suomessa kotikunta, hän saa kaiken tarvitsemansa hoidon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Sama koskee myös henkilöitä, joilla on Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti tai todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Kansalaisuudella tai sillä, mistä maasta tulee, ei ole merkitystä.

Muille koronaviruksen aiheuttaman taudin hoito on maksullista kuten muukin hoito julkisessa terveydenhuollossa. Tällöin maksat itse kaikki hoidon todelliset kustannukset etkä voi saada korvauksia Kelasta.

Hyvä huomioida

Jos sairastut EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia, ota yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen. Jos maksat ulkomailla saamasi sairaanhoidon kustannukset itse, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvausta voi saada missä tahansa maassa annetusta hoidosta. Kela ei kuitenkaan korvaa mahdollisia asiakasmaksuja. 

Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa saattaa olla maakohtaisia eroja. Ajankohtaista koronatilanteesta -sivulle on koottu tietoa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin, hakemusten käsittelyyn ja palveluihin. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa.

Tiedotetta päivitetty 18.5. Jos henkilöllä ei ole kotikuntaa tai hoito-oikeustodistusta, koronaviruksen aiheuttaman taudin hoito on maksullista.

Lisätietoja asiakkaille