Kelan puhelinpalvelussa on ruuhkaa Lisätietoja
Asioi verkossa
Asiointipalvelut työnantajille
Kelan asiointipalveluja työnantajille ovat
- Työnantajan asiointipalvelu (Katso-tunnistus jatkuu syksyyn 2020 asti)
- Päiväraha-asioinnissa voi hyödyntää myös kahta Verohallinnon palvelua Ilmoitin.fi-palvelua (Katso-tunnistus toistaiseksi) ja Tulorekisteriä (Suomi.fi-tunnistus)
- Työterveyshuollon korvausten asiointipalvelu (Suomi.fi-tunnistus 14.12.2019 alkaen)
- KIILA-kuntoutuskurssien asiointipalvelu (Suomi.fi-tunnistus 14.12.2019 alkaen).
Katso-palvelu poistuu käytöstä
Kelan palveluissa Katso-tunnistus vaihtuu Suomi.fi-tunnistukseen yllä olevan aikataulun mukaan. Muutos edellyttää palvelusta ja organisaatiotyypistä riippuen erilaisia valmisteluja, joista kerrotaan tarkemmin kunkin palvelun esittelysivulla.
Tunnistautuminen ja valtuudet
Suomi.fi-tunnistus on Väestörekisterikeskuksen palvelu. Se perustuu vahvaan tunnistamiseen. Tunnistautumiseen voi käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Organisaatioissa on syytä tutustua Suomi.fi-tunnistautumisen eri tapoihin ja sopia, mitä tapaa käyttäjät käyttävät.
Kelan asiointipalvelujen käyttäjät tarvitsevat Suomi.fi-valtuuksia organisaatiolta, jonka asioita hoitavat. Valtuuksia voi pyytää ja antaa, kun ne julkaistu Valtuudet-palvelussa. Valtuuksien siirtäminen Valtuudet-palveluun kannattaa tehdä heti kun se on organisaatiolle mahdollista.
- Suomi.fi-valtuuskoodit Kelan asiointipalveluihin työnantajille (kela.fi)
- Tietoa valtuuksista (suomi.fi)
Yritykset alkaen 2019
Yksityiset suomalaiset yritykset voivat alkaa antaa valtuuksia henkilöille tai toisille yrityksille sitä mukaa, kun valtuudet on julkaistu. Kun yritys saa asiointivaltuuden toiselta organisaatiolta, yritys voi antaa tämän valtuuden edustamisvaltuutena työtekijöilleen. Edustamisvaltuuden voi rajata asiakasyrityksen Y-tunnuksen perustella, jolloin kukin työntekijä saa oikeuden asioida vain omien asiakasyritystensä asioissa.
Valtuuksia voi antaa
- kaupparekisteriin merkitty yrityksen toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan sijainen
- kaupparekisteriin merkitty yrityksen nimenkirjoittaja, jolla on oikeus edustaa yritystä yksin
- kaupparekisteriin tai Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) merkitty yksityinen elinkeinonharjoittaja
- henkilö, jolle joku edellä mainituista on antanut oikeuden valtuuttaa toisia henkilöitä yrityksen puolesta (valtuutusoikeus).
Julkiset organisaatiot, yhdistykset, seurakunnat ja ulkomaiset yritykset 2020
Vuonna 2020 mahdollisuus antaa Suomi.fi-valtuuksia laajenee muihin organisaatiotyyppeihin sitä mukaa, kun Väestörekisterikeskus ottaa käyttöön virkailijatoiminnot. Suomi.fi-valtuuksia pääsevät silloin antamaan myös seuraavat organisaatiotyypit:
- yhdistykset (alk. tammikuu 2020)
- Yhdistysten valtuuttaminen on mahdollista, kun Valtuudet-palvelu saa yhdistysrekisteristä tiedot henkilöistä, jotka voivat edustaa yhdistystä.
- kunnat, valtion virastot
- seurakunnat
- säätiöt
- ulkomaiset yritykset.
Eri organisaatiotyyppien osalta aikataulut ja muut tiedot tarkentuvat myöhemmin, kun valtuutusoikeuden rekisteröinti on mahdollista virkailija-avusteisesti.
Siihen asti organisaatiot voivat jatkaa asiointipalvelujen käyttöä voimassaolevin Katso-roolein. Näitä organisaatioita edustavilla palvelujen käyttäjillä pitää olla voimassa olevat valtuudet Katso-palvelussa. Katso-palvelun valtuudet mahdollistavat asioinnin kuitenkin enintään siihen asti, kunnes kaikki organisaatiot ovat voineet antaa valtuuksia Valtuudet-palvelussa. Valtuuksien siirtäminen Valtuudet-palveluun kannattaa tehdä heti kun se on organisaatiolle mahdollista.
Tekninen tuki
Jos sinulla on teknisiä ongelmia asiointipalveluiden kanssa, ota yhteyttä tekniseen asiakastukeemme arkisin klo 7–17:
Sähköpostiosoite: tekninentuki@kela.fi
Puhelinnumero: 020 634 7787