Erityisäitiysraha

Voit saada erityisäitiysrahaa, jos raskautesi aikana joudut olemaan poissa työstä ennen varsinaista äitiysrahakautta, mikäli

 • joudut työssäsi alttiiksi kemiallisille aineille, säteilylle tai tarttuvalle taudille
 • vaaratekijät eivät ole vältettävissä työssäsi eikä
 • työnantajasi pysty järjestämään sinulle muita työtehtäviä raskauden ajaksi.

Erityisäitiysrahan perusteena olevat vaaratekijät on määritelty sairausvakuutusasetuksessa.

Ehtona on myös se, että olet ollut oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää juuri ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Vakuutusaikaan voidaan laskea mukaan vakuutusaikaa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Israelissa. Jos muutat Suomeen ulkomailta, lue lisää osiosta Ulkomailta Suomeen.

Erityisäitiysraha ei vähennä varsinaista äitiysrahaa. Sitä maksetaan siihen saakka, kunnes äitiysrahakausi alkaa. Jos työolot tehdään turvallisiksi tai työsuhde päättyy, lakkaa myös erityisäitiysraha. Et voi erityisäitiysrahan aikana työskennellä myöskään toisen työnantajan palveluksessa.

Saat erityisäitiysrahaa saman verran kuin äitiysrahaa. Jos saat erityisäitiysrahan ajalta palkkaa, työnantaja hakee päivärahan Kelasta palkan maksua vastaavalta ajalta.

Hae erityisäitiysrahaa nopeasti verkosta

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus

Hakeminen

 1. Hae erityisäitiysrahaa 4 kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin jäät pois töistä.

 2. Hae erityisäitiysrahaa verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Erityisäitiysrahahakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Vanhempainpäiväraha.

 3. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Liitä hakemukseesi:
 4. Erityisäitiysrahan määrä perustuu tuloihisi

  • Kun hakemasi erityisäitiysrahakausi alkaa 1.1.2020 tai myöhemmin, päivärahasi määräytyy vuositulon perusteella. Tällöin Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan. Lue lisää vuositulosta.
  • Jos työnantajasi maksaa palkkaa erityisäitiysvapaasi ajalta, ilmoita hakemuksessa, miltä ajalta saat palkan. Erityisäitiysraha maksetaan siltä ajalta työnantajallesi, kun työnantajasi maksaa sinulle palkkaa. Työnantajan tulee tällöin toimittaa oma hakemus.
  • Jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on 3 vuotta ja haet päivärahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi, sinun ei tarvitse ilmoittaa sitä hakemuksessa. Tieto näkyy Kelassa automaattisesti, kun hakemustasi käsitellään.
  • Jos oikeutesi erityisäitiysrahaan on alkanut ennen 31.12.2019, lue lisää päivärahan määräytymisen perusteista Vanhempainpäivärahojen määräytyminen 31.12.2019 asti -sivulta.
 5. Kun haet erityisäitiysrahaa, voit samalla kertaa hakea myös äitiys- ja vanhempainrahaa, jos raskautesi on kestänyt 154 päivää.
 6. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu, paljonko etuutta saat ja koska se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Äidin vanhempainetuushakemus SV 9 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Lue lisää