Koulumatkatuki koronatilanteessa

Toisen asteen koulutus on siirtynyt useilla alueilla etäopetukseen 3 viikoksi 8.–28.3.2021, eikä lähiopetukseen palaamisesta kevään aikana ole varmuutta. Siksi Kela keskeyttää koulumatkatuen kaikilta opiskelijoilta 1.4.2021. Huhtikuun alussa ei siis makseta huhtikuun koulumatkatukia.

Kela lähettää kaikille koulumatkatuen saajille kirjeen tuen keskeyttämisestä. Valitettavasti joudumme lähettämään kirjeen kaikille koulumatkatuen saajille, vaikka etäopiskelu ei koske kaikkia opiskelijoita.

Jos sinulla on edelleen koulumatkoja, ilmoita siitä Kelaan vastaamalla kirjeeseen. Koulumatkatuen maksamista jatketaan.

Jos et vastaa kirjeeseen, Kela joutuu lakkauttamaan koulumatkatukesi huhtikuun alusta.

Maaliskuun koulumatkatukea ei peritä sinulta takaisin.

Jos koulumatkatukesi lakkautetaan, hae tukea uudelleen, kun sinulla on taas koulumatkoja. Koulumatkatukea voi saada kevätlukukauden aikana muuttunein ehdoin.

Koulumatkatukea voi saada muuttunein ehdoin 1.1.–31.7.2021

Koulumatkatuen myöntämisehtoja on väliaikaisesti muutettu, koska etäopetus on vähentänyt koulumatkoja.

Voit saada koulumatkatukea väliaikaisesti, jos kuljet vähintään 8 koulumatkatukeen oikeuttavaa edestakaista matkaa kalenterikuukaudessa. Voit saada koulumatkatukea muuttuneilla ehdoilla vain, jos koulumatkojen määrä on vähentynyt koronasta johtuvien opetusjärjestelyiden takia.

Tuki voidaan myöntää sinulle, jos opetusta järjestetään lähiopetuksena esimerkiksi vuoroviikoin tai kahtena päivänä viikossa.

Muut koulumatkatuen myöntämisen edellytykset säilyvät ennallaan: opiskelijan koulumatkan täytyy olla vähintään 10 kilometriä ja kulkemisen kustannusten täytyy olla poikkeuksia lukuun ottamatta vähintään 54 euroa kuukaudessa.

Toimi näin

  1. Jos et ole aiemmin hakenut tukea tai tuki on aikaisemmin lakkautettu siksi, ettei kuljettuja koulumatkoja ole ollut riittävästi, voit hakea koulumatkatukea.
  2. Täytä lomake Koulumatkatukihakemus KM 1 (pdf) ja jätä se oppilaitokseesi. Koulumatkatukea ei valitettavasti voi hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa.
  3. Oppilaitoksesi tarkistaa hakemuksen tiedot ja täydentää hakemukseen tiedon siitä, ovatko koulumatkasi vähentyneet siksi, että etäopetusta on lisätty koronaepidemian takia.
  4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa. Jos olet alaikäinen, Kela lähettää päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.

Lue lisää