Liikkuvuusavustus

Liikkuvuusavustusta voidaan maksaa, jos otat vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteisen työn tai osa-aikatyön, jossa päivittäinen työmatka kestää yli 3 tuntia (osa-aikatyössä 2 tuntia). Avustuksen saa vain toteutuneilta eli tehdyiltä työpäiviltä.

Huomioi koronatilanteessa

Liikkuvuusavustukseen on tehty väliaikainen muutos, joka on voimassa 12.6.–31.10.2020. Voit saada liikkuvuusavustusta, jos tilanteesi on jompikumpi seuraavista:

  • kokoaikatyösi edestakainen työmatka päivässä kestää yli 2 tuntia tai
  • jos muutat työn perässä vastaavalta etäisyydeltä.

Muut liikkuvuusavustuksen ehdot säilyvät ennallaan.

Määrä ja maksaminen

Liikkuvuusavustus on saman suuruinen kuin peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Sitä maksetaan niille, jotka saavat ennen työsuhteen alkamista työttömyysetuutta. Avustukseen ovat oikeutettuja myös ne työnhakijat, jotka eivät saa työttömyysetuutta esimerkiksi korvauksettoman määräajan tai odotusajan vuoksi.

Liikkuvuusavustusta maksetaan enintään 5 päivältä viikossa ja enintään työsuhteen ajan

  1. 30 päivän ajan, kun otat vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työn
  2. 45 päivän ajan, kun otat vastaan vähintään 3 kuukautta kestävän työn
  3. 60 päivän ajan, kun otat vastaan vähintään 4 kuukautta kestävän työn.

Jos olet osa-aikatyössä, voit saada samanaikaisesti palkkaa, soviteltua työttömyysetuutta ja liikkuvuusavustusta. Etuus maksetaan pankkitilillesi 4 viikon jaksoissa jälkikäteen. Ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa.

Jos työn vastaanottaminen edellyttää kouluttautumista, liikkuvuusavustusta voidaan maksaa myös koulutuksen ajalta, kunhan tuen muut ehdot täyttyvät.

Liikkuvuusavustuksessa on 3 kuukauden takautuva hakuaika. Avustuksen voi saada korotettuna, jos työ- tai koulutusmatka on erityisen pitkä (yli 200 km). Korotus on 4,74 e/pv. 

Jos muutat työn takia

Liikkuvuusavustusta voidaan maksaa myös, jos muutat työn takia. Työsuhteen kestoon ja työaikaan liittyvien ehtojen tulee täyttyä myös silloin.

Näin haet

Hae liikkuvuusavustusta TYJ:n ja Kelan yhteisellä liikkuvuusavustushakemus-lomakkeella (tyj.fi). Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset. Voit hakea avusta takautuvasti 3 kuukaudelta.

Täytä ja tulosta lomake ja postita se Kelaan osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos haet liikkuvuusavustusta työttömyyskassastasi, toimi kassan ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää