Ohjeet lomakkeiden käyttöön

Löydät lomakkeet Kelan etuuksien hakemiseen valikosta aihepiirin mukaan jaoteltuna. Lomakkeet ovat pdf-muodossa. Lomake avautuu Lataa PDF -linkistä. Suurinta osaa Kelan etuuksista voit hakea myös sähköisesti asiointipalvelussa.

Pdf-lomakkeiden käyttö edellyttää uusinta Adobe Reader -ohjelmaa. Uusinta versiota käyttämällä varmistat, että lomakkeiden toiminnallisuudet toimivat virheettömästi. Ohjelman voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta.

Pdf-lomakkeen voi myös tallentaa omalle tietokoneelle. Käytä sekä tallentamiseen että lomakkeen tulostamiseen Adobe Readerin omia painikkeita.

Postita täytetty lomake liitteineen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Terveydenhuollon lomakkeet

Lomakkeet, jotka on tarkoitettu terveydenhuollon ammattihenkilöiden täytettäväksi, löytyvät ensisijaisesti organisaatiossa käytössä olevasta potilastietojärjestelmästä.

Terveydenhuollon ammattilaisille lomakkeet ovat saatavilla pdf-muodossa myös Terveysportti-palvelussa, Lääkäriportaali-palvelussa sekä Lääkäriliiton jäsenpalvelussa.

Ongelmatilanteet

Joskus tiedoston lataaminen epäonnistuu yhteysongelmien vuoksi ja seurauksena on virheilmoitus. Seuraavalla käyttökerralla selain voi palauttaa saman virheilmoituksen koneesi välimuistista. Tällöin kannattaa kokeilla selaimen välimuistin tyhjentämistä.

Jos lomakkeen täyttäminen tai tulostaminen ei onnistu, tarkista, että käytät Adobe Readeria. Muut vastaavat käyttöjärjestelmien ja selaimien omat Reader- ja Viewer-ohjelmat eivät välttämättä tue kaikkia lomakkeen täyttöominaisuuksia. Virheet voivat johtua myös Adobe Readerin vanhasta tai viallisesta versiosta, jolloin ohjelma on asennettava uudelleen. Uuden version voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta.

Lomakkeet eivät ole vielä saavutettavia eli niitä ei voi käyttää esim. ruudunlukijalla. Lue lisää saavutettavuudesta saavutettavuusselosteesta.

PDF-lomakkeiden laskentaominaisuudet ja summien kirjoittaminen

Kun täytät laskentaominaisuuksia sisältäviä lomakkeita, varmista, että käytät Adobe Readerin uusinta versiota.

Kun täytät summia lomakkeelle, käytä 

  • suomen-, ruotsin- ja saamenkielisissä lomakkeissa tuhaterottimena pistettä ja desimaalierottimena pilkkua (1.234,00 €)
  • englanninkielisissä lomakkeissa käytä tuhaterottimena pilkkua ja desimaalierottimena pistettä (1,234.00 €).

Ladatuimmat lomakkeet

Lomakkeen nimi Tunnus Kuvaus Linkki
Hakemus - Toimeentulotuki TO 1 Lomakkeella haetaan toimeentulotukea Kelasta.
Toimeentulotuki
Lataa PDF

Tee hakemus verkossa
Hakemus - Yleinen asumistuki AT 1 Hakemuslomake yleisen asumistuen hakemista ja tarkistamista varten.
Yleinen asumistuki
Lataa PDF

Tee hakemus verkossa
Hakemus - Koulumatkatuki KM 1 Lukio- ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden päivittäisiä koulumatkoja koskeva koulumatkatukihakemus.
Koulumatkatuki
Lataa PDF
Hakemus - Sairauspäivärahat SV 8 Henkilöasiakas voi hakea lomakkeella sairauspäivärahoja ja ilmoittaa tapaturmasta.
Sairauspäivärahat
Lataa PDF

Tee hakemus verkossa
Hakemus - Eläkkeensaajan asumistuki AE 1 Lomakkeella haetaan eläkkeensaajan asumistukea.
Eläkkeensaajan asumistuki
Lataa PDF

Tee hakemus verkossa